Za siguran i učinkovit rad motora

Automobili nekada i danas sastavljeni su od brojnih autodijelova i svi čine jednu kompaktnu cjelinu. Jedan od najvažnijih dijelova automobila zasigurno je motor. Njega se može nazvati žilom kucavicom cijelog sustava jer bez njegovog besprijekornog funkcioniranja nećete stići daleko. On je također sastavljen od mnoštva malih dijelova koji svi moraju optimalno raditi. 

Tijekom vožnje se stvara i trenje i ti manji autodijelovi dolaze u međusobni kontakt. Stoga je potrebna neka tekućina koja će ih podmazivati kako ne bi došlo do njihovog uništavanja. Motorna ulja predstavljaju tu potrebnu tekućinu.

Multigradna motorna ulja, koja se mogu podjednako koristiti i ljeti i zimi

Brojne dobrobiti podmazivanja dijelova motora

Kada motorna ulja u automobilu ne bi tekla, mogli bi doći do brojnih velikih kvarova, koji bi mogli biti vrlo skupi za vaš novčanik. Stoga, glavne dobrobiti auto motornih ulja su:

 • Smanjenje trenja – time se sprječava habanje dijelova, povećava učinkovitost motora i smanjuje se potrošnja goriva
 • Hlađenje svih pokretnih i zagrijanih dijelova motora tijekom vožnje
 • Zaštita mehaničkih dijelova od korozije

Osim toga, kvalitetna motorna ulja sadrže i posebne aditive koji ujedno pročišćuju motor te osiguravaju njegov dugotrajan optimalan rad.

Redovita izmjena motornog ulja u automobilu

Motorna ulja se preporučuju mijenjati redovito svake godine. Na taj način ćete svom motoru osigurati da se svi njegovi dijelovi stalno podmazuju kako je i potrebno. Osim toga, preporučuje se da uz njegovu zamjenu odmah izvršite i zamjenu filtra ulja.

Potrošnja motornog ulja ovisi o više čimbenika, između ostalog o:

 • Vrsti automobila
 • Načinu vožnje
 • Vremenskim uvjetima na cesti

Sve to može utjecati na bržu potrošnju. Ako vam automobil putem neke signalne lampice i ranije sugerira da je vrijeme za izmjenu, nemojte to ignorirati nego to učinite i prije nego što ste planirali kako biste izbjegli kasnije moguće probleme.

Nemojte se zbuniti oznakama na pakovanjima

Mnogi vozači početnici koji prvi puta krenu u kupnju motornog ulja često budu zbunjeni raznim oznakama koje pronađu na njihovim pakovanjima. No, zapravo je riječ o vrlo jednostavnom označavanju. Prije nekoliko godina su se koristile posebne vrste koje su bile pogodne za korištenje u ljetnim mjesecima te posebne vrste koje su bile pogodne za korištenje u zimskim mjesecima. Kako bi se izbjegli problemi oko kupnje, na tržištu se danas uglavnom prodaju samo multigradna motorna ulja, koja se mogu podjednako koristiti i ljeti i zimi. 

Tako danas na pakovanjima imate naznačena dva broja između kojih je slovo W, npr. 5 W 30. Prvi broj označava viskoznost pri niskim temperaturama, a drugi broj označava viskoznost pri visokim temperaturama. Oznaka W označava zimu.  Kada je riječ o viskoznosti pri niskim temperaturama, postoji šest klasa: 

 • 0W
 • 5W
 • 10W
 • 15W
 • 20W
 • 25W

A kada je riječ o viskoznosti pri visokim temperaturama, postoji pet klasa:

 • 20
 • 30
 • 40
 • 50
 • 60

Ako niste sigurni koje motorno ulje kupiti, provjerite što vam piše u knjižici automobila ili se posavjetujte s prodavačem.

Veliki izbor u trgovinama s autodijelovima i autoopremom

Danas postoje brojne trgovine u koja se mogu kupiti autodijelovi i autooprema. Možete izabrati neke od lokalnih trgovina, ali i odlučiti se za neku web trgovinu koja nudi veliki izbor. Jedan od čestih izbora kupaca kada su u potrazi za autodijelovima je i Silux, koji nudi veliki asortiman po vrlo pristupačnim cijemama. 

Autodijelovi

Tražite li kvalitetna motorna ulja, odlučite se za proizvođače kao što su Mobil 1, Shell, Castrol i sl. Također, za određene modele automobila postoje i motorna ulja koja na tržište stavlja proizvođač vašeg modela pa je to ujedno i najbolja opcija. Primjerice, za automobile iz GM koncerna, na tržištu se može pronaći vrlo kvalitetno motorno ulje GM Dexos2, oznake 5W30, koji se pokazalo kao iznimno kvalitetno.

Lako do autodijelova

Brojni autodijelovi koji bi vam mogli zatrebati kada dođe do nekog kvara mogu se pronaći u web trgovinama poput ranije spomenute Silux web trgovine. Ono po čemu se ovakva kupnja razlikuje od one klasične u lokalnoj trgovini je lakoća potrage za odgovarajućim autodijelovima. Možete ih pronaći kategorizirane, ali možete odabrati i model svog automobila te će vam vam se prikazati samo oni koji su potpuno kompatibilni.

Ovakav pristup uštedjet će vam dragocjeno vrijeme, a ujedno možete očekivati i da će svi autodijelovi kupljeni na ovaj način biti i nešto povoljniji nego da ste ih kupili lokalno. Isto tako, na ovakvim mjestima se uglavnom mogu pronaći vrlo kvalitetni autodijelovi jer su oni garancija da će se kupac ponovo vratiti i kupiti ono što mu je potrebno.