Važna komponenta motora automobila

Motori u današnjim automobilima sve su napredniji. Naravno, neki osnovni dijelovi i dalje su tu, ali mnogi dijelovi doživjeli su velike preinake. A sve to kako bi automobili imali sve bolje performanse. Svaki proizvođač iz tog razloga u svom timu zapošljava brojne stručnjake i inženjere koji se trude stvoriti što bolji motor, da bude što snažniji, ali ujedno i što izdržljiviji.
Motor je tako sastavljen od brojnih komponenti koje sve moraju međusobno dobro funkcionirati za njegov optimalan rad. Neke od njih nećete nikada morati mijenjati, a neke ćete ipak ponekad morati zamijeniti. Svjećice spadaju u dio motora koji se mora mijenjati kako biste osigurali njegov nesmetan rad.

Općenito o svjećicama za auto

Svjećice spadaju u autodijelove koji su iznimno bitni za rad automobila, budući da su dio njegovog glavnog dijela, motora. Govorimo li o nekim njihovim općim značajkama, to bi svakako bilo nešto od sljedećeg:

  • važne su za ispravan rad motora
  • osiguravaju optimalnu iskoristivost goriva
  • osiguravaju pouzdan i dugotrajan rad motora

Iz toga je vidljivo da su one vrlo bitne i da ih je svakako potrebno redovito kontrolirati i zamijeniti po potrebi. Ako to ne znate sami odlučiti, potreban vam je neki mehaničar kojem je autoelektrika jedna od grana kojom se bavi.

Konkretno funkcioniranje automobilskih svjećica

Svjećice se mogu pronaći samo kod benzinskih motora. Njihov osnovni zadatak je da u pravom trenutku ispale visoko naponsku iskru. Ona će zapaliti eksplozivnu smjesu benzina i zraka koja se nalazi u cilindru motora. Kako bi motor optimalno i pouzdano radio, vrlo je bitno da one baš svaki put na vrijeme ispale tu iskru. Ako do toga ne dođe, dugoročno može doći do raznih problema:

  • motor će se teže upaliti
  • nemirno će raditi, osjetit će se trzanje
  • pri vožnji ćete osjetiti gubitak snage
  • povećat će se potrošnja goriva
  • ostale komponente motora će se brže trošiti nego inače

Što je s dizelskim motorima

Kako je ranije navedeno, svjećice se koriste samo kod benzinskih motora. Kod dizelskih motora, sličnu funkciju odrađuju grijači. Izgledom su vrlo slični svjećicama, ali im je osnovni zadatak ipak nešto drugačiji. Naime, oni dizelskim motorima pomažu kod hladnog starta. Omogućavaju da dođe do samozapaljenja, čak i prilikom vrlo niskih temperatura paljenja, koje su česte zimi. U slučaju da su neispravni, tijekom zimi biste mogli imati problema s paljenjem, od onog otežanog pa do toga da uopće nećete moći pokrenuti motor.

Stoga je vrlo važno da ih zamijenite čim primijetite da vam treba više vremena za pokretanje automobila nego inače. Tako ćete izbjeći moguće veće štete na motoru čiji popravak je vrlo skup.

Kada promijeniti ovu komponentu motora

Isto kao što se mijenjaju razni drugi autodijelovi, tako će biti potrebno ponekad i promijeniti svjećice. Primijetite li da vam je automobil počeo trošiti nešto malo više goriva ili da se motor nemirnije ponaša, možda je baš došlo vrijeme da zamijenite ovaj dio za automobil.

Možete ih pronaći u brojnim trgovinama u kojima se mogu kupiti autodijelovi kao i razna druga oprema za automobile. Prilikom kupnje bi bilo dobro kupiti one koje preporučuje proizvođač vašeg automobila. One sadrže slovni i brojčani dio na kojima su navedeni tip ugradnje, vrsta navoja i toplinska vrijednost. A kad je riječ o zamjeni starih i ugradnji novih, možda je najbolje da se za to obratite nekom automehaničaru.

Odredite stanje motora prema boji svjećica

Pravi znalci mogu već na temelju same boje svjećica odrediti kako motor radi. Ako su elektrode smeđe boje te ako su iste na svim cilindrima, s motorom je sve u potpunosti u redu. Problem se odmah nazire ako je jedna od tih elektroda svijetlosiva. Tada je potrebna provjera sistema ubrizgavanja.

Još jedan od pokazatelja problema je kada su svjećice masne. Tada je potrebno provjeriti istrošenost klipnih prstena.

Profesionalac će brzo zamijeniti svjećice

Ako baš niste vješti u popravcima automobila, najbolji bi bilo da posao izmjene prepustite stručnjacima. To će vam brzo i jednostavno obaviti svi oni kojima je autoelektrika jedna od grana servisa koji nude.

Alternator u motoru

Mnogi su okušaju i u samostalnoj zamjeni, no u ovom slučaju možete neke stvari krivo odraditi te riskirate puno veće kvarove. Primjerice, najgore što možete učiniti je da prilikom zamjene oštetite navoj glave motora. Ako do toga dođe, potrebno je skinuti tu cijelu glavu motora te nakon toga zamijeniti sve brtve. Zato je najbolje taj cjelokupni posao prepustiti stručnjacima.