Važan dio ispušnog sustava automobila

Ispušni sustav automobila još uvijek je nešto o čemu se lome koplja. U samim počecima proizvodnje automobila, nije se toliko pazilo na ispušne plinove koje automobili ispuštaju. No, kako je vrijeme prolazilo, na cestama je bilo sve više i više automobila, a samim time su oni sve više zagađivali okoliš. Zbog toga su se na noge digle brojne institucije koje brinu o okolišu i proizvođači danas moraju ispoštovati određene norme vezane uz onečišćenje.

Tako je danas katalizator jedan od osnovnih auto dijelova koji proizvođačima omogućuju da uspješno prođu ekološke testove.

Osnovna funkcija katalizatora

Katalizator u automobilu ima zadatak smanjiti ispušne plinove, kako ne bi dolazilo do onečišćenja. U ispušnom sustavu može se pronaći sljedeće:

  • Voda
  • Ugljični dioksid
  • Ugljični monoksid – plin koji nastaje u stanju kada ima manje kisika.
  • Dušikov oksid –  nastaje pri vrlo visokim temperaturama izgaranja. Nema boje i mirisa, a na ljude djeluje tako da im irtirira dušne puteve i negativno utječe na plućna tkiva.
  • Ugljikovodici – nastaju kada smjesa ne izgori u potpunosti zbog manjka kisika; vrlo su neugodnog mirisa, a i dokazano je da su kancerogeni.

Unutar automobilskog katalizatora nalaze se brojni kanali kroz koje prolaze ispušni plinovi. Na njima se nalazi više slojeva raznih materijala, popit platine i paladija koji su zaslužni za stvaranje kemijskih procesa. Temperatura koja se unutar njega razvija je između 400 i 800 ° Celzijevih, čime se ti štetni plinovi pretvaraju u bezopasne. 

Katalizatori kod benzinskih i dizelskih motora

Auto djelovi se uglavnom razlikuju ovisno o tome je li riječ o onima za vozila s benzinskim ili dizelskim motorom. Ista stvar je i kada je u pitanju auto katalizator. Tako se mogu razlikovati dvije vrste:

  • Oksidacijski – koriste se kod dizelskih motora i uspješno smanjuju količinu ugljičnog monoksida i ugljikovodika
  • Trostruku (trosmjerni) – koriste se kod benzinskih motora te osim što smanjuju količinu ugljičnog monoksida i ugljikovodika, smanjuju i dušikove okside

Postavljaju se uglavnom vrlo blizu ispušne grane. Kod nekih automobila to baš i nije praktično pa se za njihovo postavljanje koristi drugačija metoda, odnosno montiraju se u obliku uloška u usisnoj grani. Neki automobili čak i nakon ugradnje katalizatora imaju problema sa zadovoljavanjem normi vezanih uz ispušne plinove pa je jedini način da ih zadovolje ugradnja dva, a ponekad i tri katalizatora.

Rad katalizatora u praksi

Kada se pokrene automobil, ispušni plinovi iz motora dolaze u katalizator auta. On se tada prvo mora zagrijati na minimalno 300 ° Celzijevih kako bi se u njemu mogle odvijati potrebne kemijske reakcije. S obzirom da je vrlo bitno da se on što prije zagrije i počne funkcionirati, koriste se razna dodatna rješenja, kao što su:

  • toplinska izolacija ispod kućišta
  • korištenje grijalica
  • dovođenje dodatnog zraka

Ispred i iza katalizatora smještene su lambda sonde. To su senzori kojima je glavni zadatak provjeravanje postotka zraka u ispušnim plinovima. Te podatke tada šalju glavnom računalu, onom koji upravlja radom motora. Ako računalo dobije podatak da je postotak zraka u ispušnim plinovima prenizak ili previsok, to znači da motor ne radi optimalno. Nakog toga će računalo povećati ili smanjiti količinu ubrizganog goriva.

Tijekom tog procesa, u katalizatoru se naizmjenično odvijaju procesi redukcije i oksidacije i zahvaljujući njima je on toliko učinkovit, tj. učinkovitost mu je oko 98%. S obzirom na sve rigoroznije mjere vezane uz dopuštenu količinu ispušnih plinova, katalizator uglavnom više nije dovoljan pa se danas ugrađuje i EGR ventil, kao učinkovit sustav za recirkulaciju ispušnih plinova.

Auto djelovi u lokalnim i web trgovinama

Kupovanje auto djelova je danas moguče u lokalnim i web trgovinama. I jedna i druga kupnja imaju svoje prednosti i mane. Većina vozača starije generacije će vrlo vjerojatno automatski ušetati u neku od lokalnih trgovina i tamo potražiti neki od potrebnih auto dijelova. Mlađe generacije su shvatile prednosti koje im nudi online kupnja te vrlo često posjećuju specijalizirane web trgovine s auto djelovima. A što time dobivaju?

U web trgovinama se uglavnom mogu pronaći jeftini auto djelovi zbog načina na koji takve trgovine posluju. No, s druge strane, nakon što obavite kupnju, morat ćete ipak pričekati nekoliko dana dok vam sve naručeno ne stigne na kućnu adresu. To i nije neki problem ako vam se ne žuri, no ako vam je neki dio za auto potreban odmah, onda su lokalne trgovine s auto opremom bolji izbor.