Uređenje i namještaj za dnevni boravak

Dnevni boravak je najprometnija prostorija svakoga stana, a razlog tome je što je namijenjen za druženje, opuštanje i odmor. Upravo zbog toga on je i najvažnija prostorija vašeg doma, te je veoma bitno da ga uredite što kvalitetnije i birate prikladan namještaj za dnevni boravak. Danas je popularno minimalističko uređenje stanova, a to podrazumijeva da namještaj zauzima što manje mjesta i da regali za dnevni boravak više nisu na glomazni. Sve o tome kako urediti dnevni boravak, od čega se sve sastoji namještaj za dnevni boravak i na što paziti prilikom uređenja saznajte u nastavku teksta.

Uređenje dnevnog boravka

Prva stvar na koju morate obratiti pažnju prilikom uređenja svake prostorije stana je svjetlost i rasvjeta. Morate osigurati da u svako doba dana osvjetljenje prostorije bude na vrhuncu, te da vam ne smeta za boravak u toj prostoriji. Zbog toga je važno da imate ideju oko uređenja i da znate što želite. Nakon što ste osigurali da u prostoriju ulazi dovoljno svjetlosti i rasporedili namještaj za dnevni boravak tako da ne smeta za osvjetljenje, možete ići u kupovinu. Ili, ipak ne?  Još je jedna veoma bitna stvar koju morate napraviti prije, a to je znati dimenzije prostorije. Kako biste bili sigurni da će vam sav zamišljeni namještaj za dnevni boravak stati u njega, morate znati odgovarajuće dimenzije prostorije prema kojima ćete birati namještaj. 

Namještaj po mjeri za iskorištavanje prostorije

U slučaju da uređujete stan i dnevni boravak je veoma malen, kako biste stvorili efekt što veće prostorije možete birati ručno izrađeni namještaj po mjeri. Ovakav pothvat zahtjeva naravno veći budžet, no omogućuje vam da maksimalno iskoristite prostoriju i da imate namještaj koji se odlično uklapa u prostor. Ako vam budžet dozvoljava i nije vam potrebno brzo uređenje prostorije, tada možete ići na ovo rješenje koje će vam zasigurno pružiti najbolji ishod.

Sjedeće garniture za dnevni boravak

Kao jedan od najvažnijih dijelova namještaja svakog dnevnog boravka ističu se sjedeće garniture. One su glavni diktator udobnosti i upravo zbog toga prilikom njihove kupnje morate birati što kvalitetnije i što udobnije garniture, a dizajn staviti tek na treće mjesto. O veličini i i vrsti sjedeće garniture koju kupujete ovisi veličina prostorije. Kod manjih prostorija to može biti samo kauč, dok kod većih prostorija možete birati kutne ili obične garniture s dodatnim foteljama.

Sjedeća garnitura trebala bi biti prvi namještaj za dnevni boravak koji ćete odabrati, te prema njoj birajte regale i sve dodatne elemente, poput recimo samostojeće lampe. Prije su u modi bile crne kožne garniture, no zbog njihove mane i izazivanja znojenja za vrijeme dugog sjedenja su polako izašle iz mode. Bijele garniture izbjegavajte, jer ćete većinu slobodnog vremena morati provesti čisteći ih, te je stoga naš savjet biranje sive ili smeđe garniture koja može biti u kombinaciji i s nekim crnim elementima. 

Regali za dnevni boravak 

Kao što smo već u uvodu napisali, danas više nisu popularni masivni regali za dnevni boravak, već svi ciljaju na minimalizam. Glavni razlog tome je dolazak digitalnog doba i pohrane svih podataka elektronski. Zbog toga knjige, CD-i i DVD-i više se ne moraju fizički skladištiti i nema potrebe za velikim regalima. Također, svi uređaji su danas maleni, pa više nisu potrebni masivni regali ni za stavljanje televizije.

Stilovi uređenja danas se razlikuju, a veoma je bitan sklad između svih prostorija stana, te svakog elementa u određenoj prostoriji. Ako ste se odlučili na moderno uređenje prostorije, tada svi elementi u njoj moraju biti u tom štihu. Kombinacija boja sjedeće garniture i regala mora također pasati, a nije potrebno da budu striktno u jednakoj boji. 

Jednostavnog izgleda i s otvorenim policama minimalistički regali za dnevni boravak danas prevladavaju na tržištu i najbolje se prodaju. Prednost je i što se najčešće oni sastoje od više elemenata, koji se jednostavno mogu premještati po potrebi. Za kupnju danas možete koristiti i internet, gdje se mogu naći jeftini regali za dnevni boravak koji će nadmašiti vaša očekivanja. Osim cijene, internet je veoma popularan način za kupnju stvari i zbog širokog asortimana. Na njemu se mogu pronaći gotovo svi modeli regala i u raznim bojama, te smo sigurni da ćete pronaći upravo onakav kakav tražite. Uštedite si vrijeme potrebno za obilazak nego trgovačkog lanca koji se bavi prodajom namještaja i naručite već danas online!

Pročitajte i članak sa naslovom “Trapezno vreteno i linearni sustavi za strojeve“.