Ublažite kvar tvrdog diska

Puno češći problemi koji se javljaju na računalima su oni softverske prirode, a oni su česti i kod diskova. Softverski kvar tvrdog diska može biti uzrokovan raznim stvarima, a razlika u odnosu na hardverski je u tome što ćete disk vjerojatno vidjeti na računalu, odnosno bit će prepoznat, ali nećete moći doći do podataka. 

Kvar tvrdog diska
Kvar tvrdog diska može biti rezultat različitih faktora, a ono što ga čini posebno izazovnim jest da su često potrebni stručnjaci za njegovo rješavanje

U ovom slučaju je spašavanje podataka iz diska nešto jednostavnije i u te svrhe se uglavnom koriste specijalizirani programi. Neki od njih se mogu preuzeti i s interneta pa taj postupak ponekad možete i sami napraviti, a ako niste sigurni u to što radite, bolje je taj posao prepustiti profesionalcima.

Ponekad će biti potrebno spašavanje podataka

Bez obzira na sve mjere koje poduzmete, ponekad će vam biti potrebno spašavanje podataka iz medija, kao što su USB stickovi, diskovi i ostalo. Ovisno o težini kvara ovisi i kojom metodom je to moguće napraviti. Hardverski kvarovi medija su najteži i spašavanje podataka iz medija je tada puno teže. Ipak, postoje tvrtke koje imaju specijalizirane uređaje i alate koje koriste u takvim slučajevima. 

Popravak tvrdog diska Toshiba 1TB/spašavanje podataka

Softversko spašavanje podataka iz računala ili nekih drugih medija je ipak puno jednostavniji proces i uglavnom se radi korištenjem raznih programa. To se ponekad može i zakomplicirati pa su usluge specijaliziranih tvrtki uvijek dobro rješenje. Sve u svemu, spašavanje podataka s raznih medija danas je moguće uz brojne tehnološke pomake koji su se dogodili. Takvim uslugama bave se specijalizirane tvrtke, ali imajte na umu da su takve usluge i dosta skupe. Zato svakako pokušajte raznih preventivnim metodama izbjeći da uopće morate tražite takve uluge i to će dugoročno biti najbolja opcija.