Trapezno vreteno i linearni sustavi za strojeve

Danas ćemo pričati o trapeznom vretenu i svemu što trebate znati kad kupujete ovakve mehanizme. Prvo ćemo pričati o linearnim ležajevima kako bismo dobili ideju gdje se trapezno vreteno koristi. Nakon toga ćemo usporediti trapezno vreteno s kugličnim te ćemo pričati o nekim trikovima za dobru kupnju. Stoga nastavite čitati tekst.

Što su linearni sustavi?

Linearni sustavi koriste se u strojarstvu, a radi se o određenoj skupini elemenata koja se koristi zajedno kako bi se neki dio stroja gibao. Danas postoji jako puno mehanizama koji to omogućuju, a mora ih biti toliko s obzirom na to da svaki stroj danas u sebi ima neku vrstu kretanja.

Trapezno vreteno je kombinacija matice i vretena
Trapezno vreteno sa maticom

Linearni ležajevi zapravo i stvaraju sustav koji je potpora motoru i koji pomaže u dugotrajnosti i ispravnosti rada nekog mehanizma. Aparat za kavu, printer, izdavač karte za parking – svi oni unutar sebe imaju veliku količinu kretanja. Veoma bitna komponenta svakog stroja je trapezno vreteno.

Zašto je bitno istražiti komponente u sustavima?

Danas postoji jako velik broj proizvođača i jako širok spektar kvalitete unutar te proizvodnje. Svaka komponenta može se promatrati kao bolja ili lošija u nekom aspektu. Ono što uvijek morate gledati jest kvaliteta.

Što je materijal bolji i što je bolje izrezbaren dio koji će biti u kretanju, to je manja mogućnost greške. Jedno od mjesta gdje možete naći kvalitetne dijelove jest internetska trgovina www.tuli.hr

Duljina takta kod strojeva

Svi ti strojevi rade pod velikim opterećenjem, što znači da je bitno provjeriti i tvrdoću. Teret nije uvijek raspoređen i zato se morate konzultirati sa inženjerima koji rade na stroju te ih pitati točno kakve komponente oni žele.

Duljina takta je isto bitna – kraći takt će se brže pohabati. Čelik koji se koristi mora imati određenu čvrstoću, a gleda se da bude između 58 HRC i 60 HRC. Čelik najmanje mijenja oblik pri visokom trenju i temperaturama.

Sigurnost stroja nije bitna samo zbog njegove kvalitete i kretanja, već i zbog sigurnosti koja mora biti na mjestu.

Što je trapezno vreteno?

Trapezno vreteno je kombinacija matice i vretena. Ovaj sklop omogućava kretanje, a posebno je koristan zato što može smanjiti trenje površine vretena i matice, ako se kut dobro namjesti. Trapezno vreteno je u većini slučajeva čelično, a matica može biti brončana ili plastična, ili pak čelična. 

Matice mogu biti:

 • cilindrične
 • prirubnice
 • trapezne,
 • dugog tipa

Bitno je da istražite što je vama najbolja opcija. Cijene su vrlo varijabilne i ovise o specifičnim modelima, ali se kreću između 10€ i 60€ ovisno o količini, veličini i koraku.

Navojno vreteno je nešto jeftinije, a birate promjer, korak, smjer navoja i materijal kako biste bili sigurni da je savršeno za ono što vi želite i trebate. Pokušajte naći neku dobru online trgovinu kao Tuli jer tako možete dobiti sve predmete dostavljene, ali i u većim količinama.

Trapezno vreteno ili kuglično?

Kuglično vreteno također ima maticu, kao i trapezno vreteno, ali ona ima male kuglice koje nose opterećenje u kretanju. Trenje je daleko manje i kapacitet nošenja je bolji. Dakle, kuglična vretena su bolja? Ne nužno. Danas postoji toliko vrsta i tehnologija vretena da u nekim modelima možete poistovjetiti trapezno vreteno i kuglično, jer rade doslovno istu stvar.

Trapezno vreteno
Trapezno vreteno

Morate dobro razmisliti kakva tehnologija vama treba i što je otvoreno za kompromis, a što nije. Veće opterećenje koje zahtijeva bolju preciznost i veću brzinu zahtijeva kuglična vretena. Ako vam treba nešto što je prikladnije vašem budžetu, trapezno vreteno je bolje. 

Gdje i kako kupiti trapezno vratilo?

Prvo morate dobro razmisliti o projektu kojim se bavite i iskomunicirati s ljudima koji ga projektiraju što vam sve treba. Koje su vam stvari prioritet, a kod kojih možete uštedjeti? Kolika mora biti točnost? Gdje će taj stroj biti i što će raditi? Koliko mora biti siguran?

Nakon toga, napišite brojke na papir:

 • Koje vreteno?
 • Koliko? 
 • Koji promjer? 
 • Koji korak? 
 • Kakva točnost? 
 • Koji materijal je dobar za vašu potrebu? 
 • Koja zračnost? 
 • Želite li prirubnicu ili nije potrebna? 
 • Otpornost na hrđanje ili ne?

Zadnja stvar je potraga za dobrim prodavačem. Brend Tuli je odlična web trgovina za kupnju i nudi odlične cijene i uvjete poslovanja.

Ne zaboravite da je najbitnije dobro provjeriti što vam zaista treba i budžetirati to unaprijed, kako biste znali možete li možda uzeti nešto bolje ili morate li pak negdje uštedjeti.