Transport bicikla na krovu automobila

Biciklizam kao sport je postao prava atrakcija kako u svijetu tako i kod nas, naročito posljednjih godina. Prakticira se u svim dijelovima svijeta, pa se tako bicikl vozi po brdima, planinama, ravnicama, pa čak i van puteva i staza, takozvani off road biciklizam. Sve ovo za posljedicu ima proizvodnju visoko kvalitetne i različite opreme za bicikliste.

Da biste došli do nekog odredišta koje je pogodno za vožnju bicikla morate koristiti automobil ili neko drugo prijevozno sredstvo na koje možete namontirati vaše bicikl. Sve ovo zajedno vam ne zvuči teško, no da li ste ikada pokušali nagurati vaš bicikl u prtljažnik automobila? Ako jeste znate koja je to muka. Srećom na tržištu sada postoje nosači za bicikl koji nude razne mogućnosti…

Prednosti specijalnih nosača

Krovni nosači sa sobom nose velike prednosti, a čak i ako vaš automobil nema iste, oni se mogu kupiti po vrlo pristupačnim cijenama. Kada ste to riješili nosači za bicikl mogu biti jednostavno postavljeni, no o tome ćemo nešto kasnije, sada ćemo nabrojati neke od prednosti ovakvih nosača.

Prva i najočiglednija prednost je korištenje prostora na krovu samog automobila koji je u potpunosti neiskorišten. Na jedan automobil možete postaviti više bicikala, pa tako možete otputovati s članom obitelji ili s prijateljem te se zajedno otisnuti u avanturu na dva kotača. Nosači za bicikl, kada su pravilno postavljeni, su jako sigurni, no postoje izuzeci, o tome ćemo također nešto kasnije.

Montiranje i priprema

Kada ste otišli i kupili nosače za bicikl potrebno je namontirati iste. Da biste to pravilno uradili najbolje je da bez kompromisa pratite uputstva kako ne bi došli u neugodne situacije, gdje vam nosači nisu dovoljno montirani ili ugrožavaju vašu sigurnost.

Priprema bicikla za same nosače se sastoji iz skidanja dodatne opreme i opet strogo prateći uputstva postavljanje bicikla ne bi trebalo predstavljati problem. Na nosačima obično stoji nekoliko sigurnosnih brava koje kada su zakočene pružaju maksimalnu sigurnost tijekom vožnje.

Sigurnost tijekom vožnje

Nosači za bicikl su savršeno sigurno, ali samo kada su pravilno namontirani, pa vas još jednom molimo da pratite uputstva koja ste dobili. Kada ste to riješili i krenuli na putovanje, vjerojatno ćete steći osjećaj da se vaš automobil ponaša neobično tijekom vožnje.

Ovo je posljedica dodatne težine, opterećenja, ali i kontakta sa zrakom koji nosači imaju. Još vam želimo skrenuti pažnju da po lošem vremenu nije preporučeno voziti automobil s namontiranom nosačima i biciklima na njima.