Što je i kako se liječi paradentoza

Paradentoza je ozbiljna bolest koja može dovesti do gubitka jednog ili više zubi. Ona oštećuje zubno meso, kosti i ostale strukture koje služe za održavanje zuba u ustima. Raniji stupanj uključuje upalu rubnog dijela zubnog mesa, ali kasniji stadij zahvaća i potporni sustav zuba te zahtijeva intenzivno liječenje. 

Stoga je važno prevenirati nastanak paradentoze i u slučaju pojave bolesti, prepoznati ju u ranoj fazi kako bi se mogla pravovremeno i uspješno liječiti.

Uzroci paradentoze

Paradentoza se najčešće javlja zbog nedovoljne oralne higijene.

Ako se naslage i bakterije ne uklanjaju redovitim pranjem zubi, korištenjem zubnog konca i ispiranjem usne šupljine, one se pretvaraju u tvrdi zubni kamenac koji uzrokuje upalu zubnog mesa i kosti. 

Osim toga, genetska predispozicija, hormonske promjene tijekom trudnoće, sistemske bolesti i određeni lijekovi također mogu doprinijeti razvoju paradentoze. Međutim, redovita i pravilna oralna higijena može značajno smanjiti rizik od nastanka ove bolesti.

Sprječavanje nastanka ove bolesti zuba

Najvažniji korak u sprječavanju nastanka paradentoze je redovito održavanje oralne higijene. Preporučuje se pranje zubi dva do tri puta dnevno po barem dvije minute, korištenje zubnog konca te ispiranje usne šupljine s tekućinama namijenjenim za oralno ispiranje. Ako primijetite bilo kakve promjene na zubnom mesu, važno je odmah posjetiti stomatologa kako bi se spriječilo daljnje napredovanje bolesti. 

Kako spriječiti paradentozu?

Pravovremena terapija uklonit će uzroke upale i omogućiti zacjeljivanje tkiva. Redovito čišćenje zubi i uklanjanje zubnog kamenca također su važni koraci u održavanju oralnog zdravlja.

Liječenje paradentoze kod stomatologa

Ako se paradentoza ne prepozna u ranom stadiju, može dovesti do gubitka jednog ili više zubi. Stoga je važno posjetiti stomatologa na prve znakove ove bolesti, kao što su:

  • Crvenilo zubnog mesa
  • Krvarenje tijekom pranja zubi
  • Oticanje i povlačenje zubnog mesa

U ranim stadijima, terapija za liječenje paradentoze može obuhvatiti samo temeljito čišćenje zubi i zubnog mesa, što može zaustaviti daljnje napredovanje bolesti. Međutim, ako se ona ne liječi na vrijeme, može doći do razaranja potpornog tkiva zuba, pa čak i do gubitka zuba. 

U klinikama specijaliziranim za dentalnu medicinu nude se terapije na temelju pojedinačnih slučajeva. Liječenje kasnijih stadija može uključivati kirurške zahvate i/ili upotrebu antibiotika. Zato je prevencija najbolje što možete napraviti. Održavajte oralnu higijenu i redovito odlazite na kontrolne preglede kod stomatologa kako bi se ovaj i slični problemi prepoznali na vrijeme.