Registracija domene na hrvatskom ili stranom jeziku

Internet je danas prepun raznih web stranica. A iz dana u dan ih ima sve više. One se razlikuju prema IP adresi. Iza svake web stranice krije se neka IP adresa, koja se sastoji od 4 skupine brojeva između odvojenih točkom. No, za korisnike bi bilo komplicirano da moraju pamtiti IP adrese pa je smišljen koncept identfikacije putem domene.

Domena je tako zapravo stvorena kako bi web stranice imale smislena imena i kako bi ih bilo puno lakše pamtiti. A da bi domena uopće postojala i da bi mogla biti pridružena određenoj web stranici,  potrebna je usluga registracija domene.

Što je registracija domene

Ukratko rečeno, registracija domene služi kako bi se vaša domena povezala s određenom web stranicom. Stoga, da biste uspješno postavili web stranicu na Internet i da bi bila dostupna svima,  morate napraviti dvije stvari. Morate ugovoriti uslugu hostinga, odnosno postavljanja web stranica na neki poslužitelj kako bi bile stalno dostupne. A nakon toga vam je potrebna usluga registracija domene, kako bi domena bili pridijeljena nekoj stranici.

Pravo registracija domene

Domenu danas može registrirati gotovo bilo tko. U Hrvatskoj, za nacionalnu, besplatnu domenu (.hr) potrebno je pridržavati se određenih pravila pri registaciji. Ako vam se to ne sviđa, uvijek se možete odlučiti za naplatnu varijantu koja nema takvih prepreka.

Druga stvar koja je bitna prilikom registracija domene je da je ona slobodna. To ćete lako provjeriti putem raznih stranica, a registracija se vrši na način da za svaku domenu vrijedi pravilo da pravo na nju ima onaj tko je prvi poslao zahjtev.

Domaće naspram stranih tvrtki

Registracija domene se može obaviti putem nekih domaćih tvrtki, poput Infonet.hr i sličnih, ali i putem raznih inozemenih. Uspoređuje li se krajnji rezultat, on je gotovo isti, odnosno na kraju ćete dobiti željenu domenu.

No, mnogi će se radije odlučiti za domaću varijantu, iz vrlo jednostavnog razloga, a to je lokaliziranost. Odnosno, odluče li se za domaću tvrtku, sve će vršiti na hrvatskom jeziku. Kasnije, ako bude nekih poteškoća, uvijek se mogu jednostavno obratiti tvrtci za pomoć na hrvatskom jeziku. Sve to je odlično za one korisnike koji se ne snalaze dobro s nekim stranim jezikom.

Provjera dostupnosti domene

Odlučili ste registrirati domenu, ali ne znate kako dalje teče taj proces? Zapravo je vrlo jednostavan. Prvo se morate odlučiti za neku tvrtku. Nakon toga samo pratite upute na njihovoj stranici, koje su uglavnom raspodijeljene na nekoliko koraka. Prvi korak je uvijek provjera dostupnosti domene. Ako domena nije slobodna, odnosno ako ju je već netko prije vas registrirao, vi je nećete moći registrirati. U tom slučaju morat ćete odabrati neku drugu ili se odlučiti za neku drugu ekstenziju.

Primjerice, ako je domena tvrtka.com zauzeta, možda možete registrirati tvrtka.net ili neku sličnu. Ako vam ništa od toga ne odgovara, uvijek možete pokušati s nekim potpuno novim imenom.

Nastavak postupka registracije

Ako ste uspješno pronašli domenu koja je slobodna, proces registracija domene se može nastaviti. U idućim koracima bit će potrebno da unesete svoje osobne podatke, kao i podatke o plaćanju. Nakon što sve završite, imate ćete domenu spremnu za korištenje.

Domaće tvrtke nude odličnu uslugu

Infonet.hr, jedna od domaćih tvrtki koja nudi brojne usluge te kod koje se može obaviti i registracija domene, svojim klijentima nudi prvoklasne usluge po odličnim cijenama. Registracije nekih popularnih domena često su na akcijama tako da možete često uhvatiti odlične cijene i za mali novac registrirati neku zanimljivu domenu.

Svi oni koju su dobro upoznati s Internetom i cijelom situacijom oko Interneta znaju da dobra domena može jako puno vrijediti. Oni se upravo zbog toga neće ustručavati registrirati brojne zanimljive naziva domena s ciljem kasnije prodaje. Određeni pojedinci su tako zaradili veliki novac prodajući zainteresiranim klijetnima domene koje su registrirali za svega nekoliko kuna.

Uglavnom, planirate li se baviti nekom aktivnosti na Internetu, ali još niste napravili web stranice i slično, pratite što se događa na tržištu domena te po potrebi, kupite određenu domenu. Prilike za kupnju dobre domene uvijek treba iskoristiti, makar je koristili tek nakon određenog perioda. Možda ćete ju u skorije vrijeme iskoristiti za otvaranje svoje web stranice, a možda ćete ju moći prodati po izvrsnoj cijeni. Mogućnosti ima jako puno, a na vama je samo da reagirate na vrijeme.