Registracija domena i stvaranje web stranice

Bez obzira na razlog otvaranja vaše web stranice, iz privatnih ili poslovnih razloga, domena je jedna od komponenti bez koje nije moguće svoju stranicu plasirati na internet.
Internet domena je vaša „adresa“ na internetu, a registracija domena je vrlo jednostavan korak za svakog barem malo informatički pismenog pojedinca. Ukoliko nemate vremena za registraciju domene, taj posao za vas može odraditi tvrtka koja se time bavi.

Prije registracije domene morate kupiti hosting

Prva i osnovna stvar koja vam je potrebna za postavljanje vaše web stranice jest hosting. Web hosting je zapravo usluga najma prostora na Internet serveru, a vi po svom nahođenju možete izabrati jedan od milijuna ponuđenih hostinga na Internetu. Razlikuju se imenom, cijenom i kvalitetom. Na vama je da izaberete što vam se čini najboljim za što će vam od pomoći biti kratko istraživanje na Internetu gdje ljudi dijele iskustva.

Domena je vaša adresa na internetu

Internet domena je zapravo link preko kojeg vas nalaze vaši korisnici. Njen naziv ovisi potpuno o vama, ali je preporučljivo da ime domene ne bude predugo ili s previše riječi, da ima veze sa sadržajem kojeg ćete unositi i da bude što pamtljivije. Nakon što se obavi registracija domena ime se više ne može mijenjati. Najčešće je ime domene koju želite staviti već zauzeto. Pošto smije postojati samo jedna domena s istim imenom trebat će vam neko vrijeme da nađete slobodnu domenu s imenom koje će vam odgovarati. Obično to ime bude neka inačica ili izvedenica vaše početne ideje.

Registracija domena

Dostupnost domene se lako provjerava na internetu, a to se radi prije registracije domena. Razlike među domenama su zapravo posljednji dio vaše internet adrese.

Registrirati možete i hrvatske domene

Domene se međusobno razlikuju ponajprije po nastavku koji dolazi iza točke. Registracija domena također je različita ovisno o nastavku domene. Ti nastavci ili ekstenzije označavaju vršnu domenu, takozvanu „top level domain“, a sami nastavci su najčešće vezani uz ime države što je olakšalo registraciju domena milijunima širom svijeta.

Registracijom domene u Hrvatskoj, vaša će domena dobiti nastavak .hr. Tu su pitanju hrvatske domene za koje je zadužen CARNET (Hrvatska akademska i istraživačka mreža). Domenu može registrirati svi hrvatski građani, a registrirati besplatno možete svoju .hr domenu koja ima oblik www. ime-prezime.from.hr.

Registracija domena

Jedna fizička osoba može kupiti jednu .hr domenu, ali tvrtkama je dozvoljena kupovina do deset .hr domena. Što se tiče registracija domena popularnijeg oblika, a to je com.hr, ovaj oblik domene se registrira isto preko CARNET-a, ali se mora platiti godišnji zakup.
Svjetske domene .com, .net, .org, .biz i .info možete registrirati uz godišnji zakup. Domene mogu registrirati osobe iz cijelog svijeta.

Registracija domene poznatog nastavka

Najpopularnije svjetske domene su one s nastavcima .com, .net, .org, te .biz i .info u posljednje vrijeme. Među njima je većini korisnika najatraktivnija domena .com. Zbog čega su ove domene toliko popularne i zašto je popularnija njihova registracija domena?

Prvi razlog su iznimno fleksibilna pravila registracije domena. Drugi, koji će vama biti možda još i bitniji je jednostavna i brza online registracija. Dodatni plus kod registracije ovih domena je iznimno velika količina nuditelja domena. Najosnovnija razlika registracije svjetskih domena i hrvatskih domena je u tome što domene .com, .net i .org može registrirati bilo koja fizička ili pravna osoba.

Nema posebnih uvjeta za registraciju domene

Domena koju želite registrirati može imati bilo koji naziv, a broj domena nije ograničen. Vi kao registrant morate zadovoljiti samo dva pravila kako bi zakupili svoju domenu: naziv vaše domene mora biti slobodan i morate platiti registraciju svoje domene na rok od 12 mjeseci. Iako je to najčešći period registracije, domenu možete zakupiti i na duži period vremena. Registracija domena izvršava se u nekoliko minuta nakon plaćanja.

Registracija domena može se obaviti odabirom na internetu gdje ima na tisuće web hosting platformi kojima ćete platiti da obave registraciju za vas ili ju možete sami registrirati na mnogim mestima kao što je recimo servis za registraciju Plus hosting. Kupovina već registrirane domene je skupa, ali može biti isplativa Naravno, uvijek imate mogućnost kupiti već registriranu domenu, ali tada je cijena veliki faktor.

Ukoliko je domena popularna i ima dobar naziv olakšat će proboj na tržište za koje ste zainteresirani, ali će onda takva domena biti skuplja. Zapravo, bit će onoliko skupa koliko to odredi njen vlasnik, a to je često podosta skupa. Tada je bolja registracija domena s nekom sličnom varijantom ili drugom ekstenzijom.