Prednosti progresivnih stakala i naočala

Progresivna stakla su stakla koja imaju veći broj dioptrija s postepenim prijelazom dioptrijskih jačina, stoga nema potrebe za nošenjem dva para naočala- za daljinu i blizinu. Korištenjem progresivnih stakala na svojim naočalama rješavate se problema srednje udaljenosti, kao što je primjerice računalo. 

Prije pojave progresivnih stakala za izradu naočala su se koristila bifokalna stakla. Problem bifokalnih stakala sastojao se u tome da je pri njihovom nošenju vid bio jasan samo na blizinu ili samo na daljinu, dok je srednja udaljenost bila mutna.

Progresivna stakla za naočale
Progresivna stakla za naočale su i moderna

Specifičnost i glavna prednost progresivnih stakala sastoji se u tome da ona eliminiraju taj problem tzv. skoka slike. A to čine uz pomoću nevidljive linije multifokalnih stakala koja omogućuju postepeni, progresivni, mekani prijelaz s pogleda na daljinu, preko srednje udaljenosti, na pogled na blizinu. 

Koliko je teška prilagodba na progresivna stakla?

Stručnjaci kažu kako prilagodba na nova stakla može potrajati od nekoliko sati do desetak dana. Brzina kojom će se korisnik naviknuti na nova stakla ovisi o širini vidnog polja. Naime, što je vidno polje veće, tzv. plivajući efekt do kojeg dolazi prilikom pogleda na dolje pa zatim u stranu je manji.

Progresivna stakla su stakla koja imaju veći broj dioptrija
Progresivna stakla za naočale olakšat će vam život

Također, razdoblje potrebno za navikavanje na nova stakla ovisi i o adiciji (razlici u dioptriji između daljine i blizine). Što je adicija manja, brže dolazi do privikavanja na nova stakla. Manju adiciju imaju mlađi pacijenti. Stoga stručnjaci preporučuju prelazak na progresivna stakla za naočale čim se javi potreba za nošenjem dva para naočala kako se adicija ne bi povećala, a prilagodba na nova stakla bila duža. Ako koristi progresivne naočale, osoba bez problema može podići pogled i jasno vidjeti sve u prostoru, bilo da je to nešto u daljini, blizini ili na srednjoj udaljenosti.

Savjeti za bržu prilagodbu na nove naočale 

Kako bi se što prije naviknuli na nova progresivna stakla, stručnjaci savjetuju sljedeće:

  • što češće nošenje naočala jer skidanje i stavljanje usporava vrijeme i proces prilagodbe stoga je, posebno u prvim tjednima, važno nositi naočale s novim, progresivnim staklima cijeli dan
  • ne nosite stare naočale jer će se oči stalno morati refokusirati što izaziva zamor
  • uvijek pomičite cijelu glavu, a ne samo oči u smjeru gledanja
  • u slučaju nelagode i glavobolje koja ne prestaje nakon 2−4 tjedna nošenja novih stakala, posjetite neku od optika i obratite se optičaru za savjet
  • odite na redovite provjere nalijeganja okvira, posebno ukoliko ste udarili u nešto te ih nikada ne pokušavajte sami podešavati

Odabir adekvatnih okvira za naočale

Kod odabira pravih okvira za naočale, važno je znati da nisu svi dioptrijski okviri isti te da je odabir onog pravog vrlo važan. Također, važno je znati da se progresivna stakla ne mogu ugraditi u bilo koji okvir.

Progresivna stakla imaju potpuno glatki prijelaz između polovica leće
Pprogresivna stakla za naočale imaju gladak prijelaz između dioptrije za gledanje na daljinu i na blizinu.

Preporuka stručnjaka je da se izbjegavaju uži okviri, kako ne bi došlo do ograničenja vidne oštrine za određenu udaljenost. Srećom, optika je mjesto gdje možete pronaći vrlo veliki izbor dioptrijskih okvira te ćete zasigurno pronaći i nešto za sebe.

Lakše se naviknite na naočale

Progresivna stakla za naočale mnogi uspoređuju s onim bifokalnim. No, progresivne leće su u mnogočemu naprednije od onih bifikoalnih. Bifokalna stakla imaju dvije različite leće koje su spojene po sredini, a progresivna stakla imaju potpuno glatki prijelaz između polovica leće.

Video: Prvi put nosite progresivne leće? Napredni savjeti i trikovi!

Upravo zbog, toga ljudi se puno lakše naviknu na progresivna stakla na naočalama od bifokalnih. Još jedan razlog lakog navikavanja na naočale s progresivnim staklima je i to da kada gledate u daljinu, ona prate prirodne pokrete vašeg oka. Isto tako, kada gledate u predmete koji su vam jako blizu, progresivna stakla se brinu da ih vidite bez nekih posebnih granica i crta.

Progresivne naočale nude brojne prednosti

Progresivne naočale ili multifokalne dioptrijske naočale su naočale koje sadrže progresivnu leću, odnosno progresivno staklo. Specifičnost progresivnih naočala je u tome što u jednoj leći sadrže dioptriju za daljinu i blizinu. One su potpuno prilagođene svim potrebama svakodnevnog života stoga ih slobodno možete nositi cijeli dan. Također, progresivne naočale omogućuju oštar vid na svim udaljenostima, bez potrebe za mijenjanjem naočala. 

Danas brojne optike nude vrlo veliki asortiman progresivnih naočala, a također i kod njih vrlo brzo i jednostavno možete obaviti pregled vida. Također, na većini takvih mjesta vam pregled neće niti naplatiti, ako kod njih kupite naočale. Ako i planirate svakako kupiti, razmislite i iskoristite tu odličnu opciju te dodatno uštedite.