Prednosti i mane auto elektronike

Unazad nekoliko godina u svijetu se sve većom brzinom širi elektronika u svakom polju, tako je prije nekih 20ak godina elektronika postala sastavni dio automobila i od tada je u neprestanom povećanju korištenja kod automobila. Prije se je koristila svega za sat automobila ili radija i neke ostale manje dijelove, dok danas se elektronika u automobilu koristi za svaki drugi dio u automobilu. Od serva volana, do samog računala koje se nalazi u automobilu.

Čemu služi auto elektronika?

Iako auti imaju zaista velike dijelove, pogotovo one mehaničke, postoje i manji dijelovi koji nisu ništa manje bitni. Na njih, zapravo, potrošimo i više pažnje i vremena jer nam se nalaze pred nosom, a radi se o svim onim električnim dijelovima.

Dok se vozimo, iako nam koriste, ne dolazimo u direktni kontakt s motorom, akumulatorom i sličnim stvarima. Ipak, postoji skupina komponenata u autu koja se zove auto elektronika i s njom stalno dolazimo u kontakt. Krenuvši od samog radija ili svjetla automobila, u auto elektroničke dijelove spadaju svi djelovi koji rade na struju.

Auto elektronika

Kvar neke od komponenata unutar ove skupine onemogućuje normalno korištenje automobila. Čak i najmanji kvar neke elektroničke komponente može izazvati pravu pomutnju računalu automobila i onemogućiti pravilan rad automobila. Budući da se danas automobili znatno više temelje na elektronici nego prije, s vremenom su kvarovi auto elektronike smanjeni na minimum, no i dalje se s vremenom znaju javljati poteškoće. Kako ih rješiti i koje su prednosti i mane same elektronike u automobilu donosimo u nastavku članka.

Što je auto elektronika?

U ovu skupinu komponenti spadaju sve „manje“ stvari, obično one direktno na unutarnjem dijelu auta, oko sučelja. To su stvari koje u sebi imaju algoritam, ne mehanički već električni, i rade preko struje. Na samoj elektronici u novim automobilima temelji se gotovo sve, te je auto elektronika u novije vrijeme postala glavna gradivna politika automobila. Kao što se u svijetu sve više stvari mjenja i s mehaničkih prebacuju u elektroničke, tako se u zadnjih 10ak godina događa i u automobilskoj industriji.

Primjeri toga su zračni jastuci za zaštitu u svakodnevnoj vožnji, display koji služi za lakšu interakciju s autom, instrument tabla, servo upravljač, računalo kod motora, računalo konfora, centralno zaključavanje koje je jako bitno kod zaštite, auto radio koji svakodnevno koristite, navigacija koja se nalazi u sklopu GPS programa te modul zaštite od krađe koji imaju mnogi noviji auti.

Sad kad ste dobili ideju što je auto elektronika, potrebno je nešto reći o popravku iste, te što učiniti kada automobil zakaže i ne želi upaliti.

Što kad auto elektronika zakaže?

U današnjim automobilima ima sve više ovih komponenti i postaju zaista kreativne, ali i komplicirane. S kompliciranim algoritmom postoji i dobra šansa za kvarom te stoga često dolazi do nekih grešaka nakon duljeg korištenja. Također, kod kompliciranog algoritma i najmanji kvar može stvoriti pravu pomutnju i učiniti automobil pokvarenim. Od manjih kvarova kada auto elektronika stvara probleme, poput primjerice paljenja unutarnjih svjetla prilikom stitskanja kočnice kod nekih automobila, do onih većih kada automobil ne želi upaliti zbog nekog elektroničkog problema, auto elektronika igra veliku ulogu u samom radu automobila.

Auto elektronika

Ono na što svakako trebate obratiti pažnju kad dođe do kvara neke komponente auto elektronike jest: može li se ovo popraviti ili je potrebna zamjena? Ukoliko niste upoznati s popravkom automobila i ne znate ništa o tome, tada ćete vaš automobil morati otpeljati kod mehaničara.

Mnogi majstori i servisi reći će vam da je potreban novi dio i kada to nije istina, tako da bi bilo dobro da prođete kroz nekoliko servisa za mišljenje. Često nije neophodno naručivati i plaćati potpuno nov uređaj jer neki majstori znaju servisirati električne komponente. Nažalost, veoma je teško da sami provjerite u čemu je točno kvar i koji dio vam stvara problem, dok automehaničar prilikom spajanja računala automobila na svoje računalo odmah zna u čemu je problem i kako problem riješiti.

Ono što je njima u interesu je zarada, a ona se svakako lakše postigne ako se moraju naručivati novi auto dijelovi. Nemojte se zaplesti u tu mrežu! Uvijek se dobro raspitajte oko onoga što mijenjate i što trebate. U krajnjem slučaju, ako zaista bude potrebna zamjena kompletnog uređaja, uvijek možete na internetu vidjeti kolika je zapravo cijena te komponente. Nerijetko su elektroničke komponente veoma jeftine i nije ih potrebno mijenjati sve već samo one dijelove na njima koji ne rade.

Znate da se gumeni tepisi za auto lakše održavaju od tekstilnih tepiha. Više o gumenim tepisima možete pročitati ako kliknete na link.

Najam automobila jamči širok izbor najnovijih vozila za sve vaše potrebe. Osigurajte si kvalitetnu i troškovno ugodnu mobilnost po vašoj mjeri.  Čitajte više …