Odabir pravog sustava navodnjavanja

Sustavi navodnjavanja za vrtove i staklenike svakako su najbolji oni na kap po kap. Ovaj sustav vrlo je popularan kod mnogih korisnika jer je ekonomičan te se jednostavno i jeftino postavlja. Njime se jasno regulira protok vode te je raspodjela vode na taj način jednaka za svaku biljku. Osim toga, osim same vode, kapanjem se mogu nanositi i mineralna gnojiva poput onih za gnojidbu trave.

Sustavi navodnjavanja

Kod ovog sustava je važno odabrati optimalan model pumpe i željeni volumen kapaciteta. Kada govorimo o razdjelnicima i automatskim dijelovima ili elementima, pri njihovu odabiru se vodite vlastitim financijskim mogućnostima te učestalošću kojom će se provoditi mjere navodnjavanja u stakleniku ili vrtu. Ono što također treba imati na umu je to da bi spremnik trebao biti instaliran na maloj udaljenosti od tla (oko 1,5 metara), čime će se izbjeći poplava biljaka. Stručnjaci kao najpogodnije za korištenje savjetuju bačve koje imaju kapacitet od 150 do 200 litara. Također, nužan je i poklopac na bačvi pa i to imajte na umu.

Potpuno automatizirani sustavi navodnjavanja

Još jedna od opcija sustava za navodnjavanje biljaka i apsolutnog olakšavanja cijelog posla je potpuna automatizacija kojom se postiže visok učinak sustava te velike uštede. U nastavku donosimo kratak pregled principa po kojima radi ovakav sustav:

  • programator koji upravlja radom elektroventila na temelju podataka koje je korisnik unio (kada kreće navodnjavanje, koliko puta dnevno te koliko vremena će trajati)
  • putovanje električnog signala putuje iz programatora uz pomoć dviju žica
  • programator otvara ventile po sistemu jedan po jedan u slijedu
  • električna špula prima signal koji je došao iz programatora te otvara ventil koji omogućuje protok vode
  • sektori koji su odvojeni prema tipu sustava navodnjavanja se, pod pritiskom vode pokreću

Gnojidba trave za prekrasan travnjak

Kao što je ranije rečeno, nijedan od gore navedenih sustava vam ne može omogućiti lijep i uređen travnjak, ukoliko prije toga nije provedena optimalna gnojidba trave (više na https://www.ab-doo.si/). Ona se obavlja organskim gnojivima poput zrelog stajskog gnoja ili komposta, orgevita i drugih. 

Video: Evo kako do najljepšeg travnjaka u susjedstvu

Najbolje rezultate gnojidbe trave dobit ćete ukoliko najprije obavite analizu tla. Svakako, stručnjaci se slažu kako dodavanjem UREA-e i mineralnih gnojiva za gnojidbu trave prije same sjetve zasigurno nećete pogriješiti te ćete dobiti prekrasan travnjak.