Neophodna zimska oprema

U susret nam dolaze po običaju oštriji i hladniji zimski dani. Sa zimskim danima dolaze i sve one zimske radosti kojima se djeca vesele – a koja uključuju snijeg. Za svaku radost postoji i neka tuga, pa tako i ovdje, svi oni koji su se nekada našli u mećavi znaju kolike probleme snijeg može da prouzroči.

Upravo zbog takvih situacija zakon propisuje da u zimskom periodu svi treba da nose zimski opremu. U takvu opremu spadaju gume sa specijalnim šarama – zimske gume, te lanci za pogonske kotače kod putničkih vozila, te lanci za prednje kotače vozila koja imaju pogon na sva četiri kotača. Međutim, bez obzira na zakon, nisu svi lanci za snijeg kvalitetni i izrađeni po našim standardima.

Kupovina lanaca

Ako su vaši lanci za snijeg već pohabani, spetljani, nisu spremni za upotrebu ili vam zbog nekog drugog načina ne mogu služiti, najbolje za vas je da pohitate u nabavku novih lanaca. Vjerojatno već znate da li vaše vozilo ima pogon na sva četiri ili na samo dva kotača, ali ono što morate znati su dimenzije tih kotača. Nikako ne treba uzeti za broj veće niti manje lance, jer to jednostavno neće funkcionirati.

Savjeti za montiranje i vožnju

Uputstvo za upotrebu dobro proučite čim kupite lance, u jakoj snježnoj mećavi sigurno nije prijatno čitati uputstva, već je daleko bolje odmah lance montirati. Ipak, uputstvo držite blizu sebe ostane li vam nešto nejasno, ali većina novijih lanaca napravljena je tako da je montaža veoma prosta.

Kada ste montirali lance morate se pridržavati nekoliko pravila. Budući da vozite po skliskom putu opasnost je povećana, a vi trebate uraditi sve što je u vašoj moći da smanjite tu opasnost. Izbjegavajte naglo kretanje iz mjesta, to može biti veoma opasno, umjesto toga krećite polako. Lanci za snijeg u glavnom imaju već napisanu deklaraciju o brzini, koja je obično od 30 do 40 kilometara na sat, te se toga striktno pridržavajte. Poslije prvih pedeset metara vožnje provjerite da li su se lanci lijepo zategnuli i rasporedili, kako ne bi nastao novi problem.

lanci-za-snijeg-1

Jedno pitanje koje vozači često postavljaju je da li je pametno voziti automobil po asfaltu dok su lanci za snijeg namontirati. Prost odgovor je ne. Jednostavno nemojte to raditi, jer ćete veoma brzo oštetiti vaše lance. Jedina prilika u kojoj je ovo neophodno raditi jeste ako se auto zaglavi u blatu. Tada lanci sigurno mogu doći korisni!

Tako kako se moraju pravilno namestiti lanci za snijeg, moraju se i nosači za bicikl. A više prečitajte u članku.