Neophodna automobilska dodatna oprema za zimoljupce

Ukoliko ste osoba koja voli zimu i zimske sportove te posjećuje skijališta, vrlo je vjerojatno da već posjedujete vlastite skije i ostalu skijašku opremu. Ipak, ukoliko idete na skijališta vlastitim automobilom, obvezna dodatna oprema će biti i nosači za skije. 

Osim toga, za uspješno probijanje po cestama zametenim snijegom, bit će vam potrebni i lanci za snijeg. Kada govorimo o nosačima za skije najpopularniji model su svakako oni koji se postavljaju na krov.

Prijevoz raznih dodataka na krovu automobila

Krovni nosači za skije najpopularniji su među korisnicima jer, osim za prijevoz skija, mogu poslužiti i za prijevoz:

  • bicikala
  • snowboardova
  • kanua
  • krovne kutije
  • raznog tereta

Upravo zbog navedene funkcionalnosti, krovni nosači za auto se smatraju najboljom investicijom jer ih ne morate koristiti samo u zimskom periodu za prijevoz skija. Možete ih koristiti i tijekom cijele godine i godišnjih odmora ili vikend putovanja bilo gdje, s bilo kojim rekreativnim elementom.

Savjeti za odabir idealnih nosača za skije

Kada govorimo o odabiru idealnih nosača za skije za auto, važno je poslušati stručnjake. A oni uglavnom skreću pažnju na dvije stvari.

Nosači za skije
Krovni nosači za skije

Praktičnost 

Praktičnost nosača za skije se određuje u odnosu na vaš automobil jer idealni modeli ne bi trebali mijenjati balans vašeg automobila, utjecati na iskustvo vožnje ili davati osjećaj nesigurnosti. A to je posebno loš element jer ovdje govorimo o ionako izazovnim zimskim uvjetima na cesti.

Nosivost

Izaberite one automobilske nosače za skije koji mogu prevesti onu količinu skija kojom vi raspolažete. Savjetuje se da je uvijek dobro kupiti one koji mogu prevesti barem jedan par skija više od onoga koliko vi posjedujete, za slučaj da vam nekad bude potrebno.

Savjeti plus za zimska putovanja automobilom

Osim dvaju najbitnijih kriterija pri odabiru auto nosača za skije, vrlo je važno imati na umu i dimenzije vaših skija pa u skladu s njima izabrati model. Isto tako, vrlo je važan i materijal od kojeg su napravljeni jer oni moraju biti izdržljivi zbog pritiska tijekom vožnje te niskih temperatura. 

Video: 5 savjeta što treba znati kada padnu temperature?

Osim njih, vrlo važan dio automobilske opreme su i lanci za snijeg. Naime, kod njih je vrlo bitno obratiti pozornost na veličinu i širinu guma na vašem automobilu jer ukoliko ta dva elementa nisu uzeta u obzir, lanci za snijeg neće biti funkcionalni. Kako biste bili sigurni tijekom svog zimskog putovanja na skijališta ili odmor, kao najbolje i najsigurnije rješenje za vaš automobil nameću se dobre zimske gume te lanci za snijeg koji su vrlo često i obvezan dio opreme, posebno kada se ide u područja na kojima ima puno snijega. Ono što bi svaki vozač trebao znati je to kako ih pravilno postaviti na gume ukoliko dođe do potrebe za tim u slučaju ekstremnih zimskih vremenskih uvjeta.

Magnetski nosači za skije

Jedna od novijih i revolucionarnijih vrsta su svakako magnetski nosači za skije za auto čija je glavna prednost to što za njihovo postavljanje nisu potrebni poprečni nosači. Ipak, kao glavni nedostatak i ono zbog čega se manji broj korisnika odlučuje za njihovu kupovinu je to što oni mogu prevesti maksimalno četiri para skija. Osim toga, ograničenje brzine automobila postavljeno na oko 130 km/h. Također, njihov nedostatak je i to što se ne mogu montirati na krov automobila koji ima krovni otvor ili bilo kakav reljefni krov. No, bez obzira na to, zbog jednostavni postavljanja, sve ih se češće može vidjeti na krovu automobila.

Lanci za snijeg

Cijena lanaca za snijeg ide od 200 kuna pa na više, ovisno o veličini guma na vašem automobilu. Najveća razlika među njima, osim cijene, je i teži ili lakši način montiranja. Nakon što se lanci za snijeg montiraju na automobil, i dalje treba biti oprezan u vožnji jer lanci za snijeg debalansiraju kotače i uzrokuju trešnju volana automobila. Ukoliko se ne pridržavate propisane brzine, može doći do oštećenja ovjesa, naplatka i blatobrana.

Isto tako, osim montaže i pridržavanja brzine, vrlo je važno znati i to da se automobilski lanci za snijeg trebaju skinuti s guma automobila čim dođete do dijela cesta na kojoj nema snijega. Navedeno se preporučuje kako zbog vaše osobne sigurnosti, sigurnosti drugih sudionika u prometu, tako i zbog toga što tako propisuje Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Po povratku s putovanja, lance za snijeg je potrebno namočiti i očistiti u slatkoj vodi te dobro osušiti prije pohranjivanja kako bi se izbjegla oštećenja koja mogu nastati tijekom stajanja.