Mijenjanje ulja u autu

Ulje kao sredstvo za podmazivanje jeste jako važno za pravilno funkcioniranje gotovo svih strojeva s mehaničkim dijelovima. Kako se današnji automobilu i pored silne elektronike i ostale tehnike i dalje oslanjaju na mehanički pogon, bar što se radnih dijelova tiče, vrlo je važno redovito i pažljivo provjeravati i mijenjati ulje.

Kilometraža i mijenjanje

Kada je su u pitanju motorna ulja, ljudi obično kažu da gotovo svaki automobil ima određenu kilometražu poslije koje je potrebna promjena. Neki bi išli do te mjere da bi prognozirali da je promjena motornog ulja potrebna poslije 15 ili 30 hiljada u zavisnosti od vrste automobila, međutim stvari nisu tako jednostavne.

Motorna ulja se danas prodaju u različitim pakovanjima, a kako pakovanja i nisu ista nije ista ni kvaliteta. Iako se ovdje često možemo oslanjati na onu poslovicu koliko para toliko muzike, nije pametna ni kupovina najskupljeg mogućeg ulja, kako i ono često može biti loše kvalitete.

Provjeravanje i kvaliteta

Ako želite da provjerite nivo ulja u automobilu sve što treba da uradite jeste da podignete haubu, izvučete poklopac za sipanje ulja, dobro ga očistite te ga vratite nazad. Sada zavrtite koji put čisto kako bi se nivo dobro oslikao, te ga izvucite. Sada znate koliko je ulja preostalo u vašem automobilu.

I opet postoji ono „ali“… Čak i kada znate koliki je nivo ulja u vašem automobilu, sami ćete teško zaključiti da li je vrijeme za mijenjanje ulja. Sve one kalkulacije o kilometrima i sličnim stvarima padaju u vodu ako je ulje jako loše kvalitete, no tu postoji i još nešto. Riječ je o korištenju samog automobila.

Motorna ulja, naime, su tu kako bi se smanjilo trenje između mehaničkih dijelova automobila, pa kao takva izložena su česticama koje mogu da spadnu tijekom tog istog trenja. Te čestice prolaze kroz sustav i nakupljaju se i tako blokiraju pravilan rad motora.

Iskustvo je sve

Kao što vidite mnogo je faktora uključeno u sve ovo, a ono što vi možete učiniti je sljedeće – redovno provjeravajte nivo motornog ulja, pazite vaš automobil, kupujte kvalitetno ulje i na kraju redovito ga mijenjajte. Vremenom ćete naučiti kada je vašem automobilu potrebna promjena.

Ako vam trebaju rezervni dijelovi za automobile. Onda pročitajte naš najnoviji članak.