LED tehnologija nije zaobišla ni autoindustriju

Jedna od novijih tehnologija koja je stekla velika popularnost u posljednje vrijeme je svakako LED tehnologija. Riječ je o posebnoj vrsti rasvjete koja se pokazala itekako učinkovitim i manje štetnom za okoliš od ostalih vrsta. To znači da će rasvjetna tijela uz ovu tehnologiju imati puno duži životni vijek, a ujedno i da nemaju nikakvih štetnih spojeva koji bi mogli loše utjecati na okoliš.
Ova tehnologija se polako probija u razne vrste industrija, a već ju duže vrijeme možemo koristiti i u kućanstvu. No, nije zaobišla niti autoindustriju pa su danas LED žarulje za auto jedan od prodavanijih auto dijelova brojnih lokalnih i internetskih trgovina.

Prednosti LED rasvjete na autima

LED rasvjeta u autoindustriji još uvijek nije zamijenila stare oblike te još uvijek nije postala glavni oblik. No, situacija se s godinama sve više mijenja i LED žarulje za auto mnogima postaju jedini oblik koji žele koristiti u svom autu.

LED žarulje za auto

A dva su glavna razloga, a ujedno i njihove prednosti korištenja:

  1. Bolja vidljivost na cesti u mračnim uvjetima
  2. Bolja uočljivost vašeg auta od strane drugih vozača

Mnogima će ova prva biti dovoljan razlog da se odluče za njihovu kupnju, no niti druga prednost nimalo nije zanemariva. Naime, vrlo je bitno i da vas drugi vozači dobro uočavaju, odnosno da vas mogu vidjeti s velike udaljenosti. Time se povećava sigurnost i vas i ostalih sudionika u prometu.

Unutarnje LED žarulje za auto

LED žarulje za auto mogu se pronaći i za unutrašnjost vašeg auta. Riječ je o raznim žaruljama koje osvjetljavaju unutrašnjost, pretinac za rukavice, instrumentnu ploču i dr. Zamjenom klasičnih žarulja za LED, dobit ćete puno bolje svjetlo te ćete puno bistrije vidjeti sve što vam je potrebno unutar auta.

Treba napomenuti i da neki noviji, luskuzniji auti dolaze u potpunosti opremljeni LED žaruljama, što je ujedno i pokazatelj da su vrlo kvalitetne kada se za njih odlučuju i oni najveći proizvođači.

Brzina osvjetljavanja za dodatnu sigurnost

Iako postoje brojne prednosti kada su u pitanju LED žarulje za auto u odnosu na druge vrste, postoji još jedna prednost koje se često zaboravi istaknuti. Naime, one se naspram običnih modela puno brže pale i emitiraju svjetlost. To su prepoznali i brojni proizvođači auta te ih se sve više ugrađuje u kočiona svjetla.

LED žarulje za auto

U prosjeku se pale 0,2 sekundi brže od nekih drugih klasičnih modela. Taj podatak vas možda neće oboriti s nogu, ali mogao bi vam spasiti život. Pri većim brzinama se produljuje vrijeme kočenja, a upravo ova razlika od 0,2 sekundi može odlučiti o tome hoće li doći do sudara ili ne.

Nekoliko vrsta LED žarulja za vaš auto

Jednom kada se zaputite u neku lokalnu trgovinu ili budete pretraživali ponudu neke internetske trgovine, vidjet ćete više različitih vrsta žarulja. Primjerce, H7 LED, H4 LED i slične. One se razlikuju po svom obliku, veličini, jačini osvjetljenja, ali i samom načinu rada. Ono što je za vozača najvažnije napomenuti je da nisu sve vrste kompatibilne sa svakim autom. Zato morate biti sigurni da kupujete ispravnu varijantu za svoje vozilo.

U lokalnim trgovinama vam oko toga zasigurno može pomoći prodavač. Kupujete li preko Interneta, možete odabrati konkretan model svog auta te će vam se prikazati samo oni modeli koji su s njim kompatibilni. A uz sve to, uvijek se možete obratiti i proizvođaču vašeg auta kako bi vam rekao koji mu tip odgovara.

Kupnja žarulja u internetskim trgovinama

Iako se LED žarulje za auto mogu kupiti u raznim lokalnim trgovinama s dijelovima za auto, to ne može biti toliko jednostavno kao online kupnja. Brojne internetske trgovine, primjerice Silux, nude vam nekoliko načina kako doći do proizvoda koje trebate. Možete se koristiti izbornikom u kojem ćete pronaći sve katerogije te putem tog izbornika potražiti ono što vam je potrebno. U ovom slučaju, možete odabrati izbornik Rasvjeta te tamo pronaći sve što vam je potrebno.

Drugi način je da odaberete marku, model i godište svog auta te ćete vam se prikazati svi autodijelovi i sva autooprema koji su dostupni za vaš model auta. Pa između toga pronađite ono što vas zanima. A kao treći način za pronalazak željene rasvjete, možete u traku za pretraživanje unijete što tražite. To je vjerojatno i najbrži način, znate li konkretan model i sl. Na kraju, Silux vam nudi iznimno veliki izbor dijelova kada je u pitanju rasvjeta u autu i izvan auta, kao i sve ostale dijelove za auto.