Lanci za snijeg za sigurniju vožnju zimi

Vožnja auta u zimskim uvjetima može biti izazovna i opasna, posebno ako ne posjedujete odgovarajuću opremu. U takvim situacijama, lanci za snijeg za auto postaju iznimno važni za sigurnost. 

Ovi jednostavni, ali učinkoviti dodaci omogućavaju bolje prianjanje guma na snijegu i ledu, čime se povećava sigurnost i stabilnost vašeg vozila. Dostupne su različite vrste, ali pri kupnji morate paziti da kupite one odgovarajuće kako biste ih mogli montirati.

Kako odabrati prave lance za snijeg za vaše vozilo

Kada se kupuju lanci za snijeg za auto, pravilan odabir je vrlo važan za sigurnost i performanse vašeg vozila u zimskim uvjetima. Pri odabiru trebate uzeti u obzir:

  •  Veličinu guma
  •  Vrstu guma

Većina proizvođača automobilske opreme i dodataka nudi upute i tablice za odabir odgovarajućih automobilskih lanaca za različite modele automobila. Kupujete li ih putem neke web trgovine, kupnja će biti još jednostavnija jer ćete trebati samo upisati dimenzije guma auta te će vam se prikazati samo oni modeli lanaca za snijeg koji mu odgovaraju. U takvim web trgovinama možete pronaći i ostale dodatke koji su korisni za zimske uvjete, kao što je cerada protiv tuče koja će zaštititi parkirano vozilo.

Nakon što odaberete odgovarajuće lance za snijeg za auto, ključno je naučiti kako ih ispravno postaviti.

Postavljanje automobilskih dodataka

Nakon što odaberete odgovarajuće lance za snijeg za auto, ključno je naučiti kako ih ispravno postaviti. Nepravilno postavljeni mogu uzrokovati oštećenje guma ili čak oštetiti vozilo. Prije nego što se suočite s vožnjom u zimskim uvjetima, preporučuje se da prakticirate njihovo postavljanje kod kuće kako biste bili sigurni da znate što radite. 

Osim toga, još jedan koristan savjet je da uvijek imate pri ruci i rukavice, što može ubrzati proces postavljanja u hladnim i nepovoljnim uvjetima.

Održavanje zimske automobilske opreme

Lanci za snijeg za auto, poput svih drugih dijelova automobilske opreme, zahtijevaju redovito održavanje kako bi bili učinkoviti i sigurni za upotrebu. Nakon svake zimske sezone, trebali biste ih detaljno provjeriti, očistiti ih od soli i drugih nečistoća te provjeriti da nema oštećenja ili istrošenih dijelova. 

Održavanje će produžiti njihov vijek trajanja i osigurati da budu spremni za sljedeću sezonu. Također, kada ih ne trebate više koristiti, primjerice kada prođete cestu koja je prekrivena snijegom, preporuka je da ih skinete s vozila i spremite. Uglavnom dolaze u pripadajućoj kutiji koju možete jednostavno pospremiti u prtljažnik, primjerice uz spremljenu ceradu za auto.

Lanci za snijeg za auto, poput svih drugih dijelova automobilske opreme, zahtijevaju redovito održavanje kako bi bili učinkoviti i sigurni za upotrebu.

Prednosti i ograničenja lanaca za snijeg

Korištenje lanaca za snijeg za automobile ima brojne prednosti. Prije svega, oni povećavaju prianjanje guma na skliskim površinama, čime se smanjuje rizik od proklizavanja i gubitka kontrole nad vozilom. Osim toga, oni mogu biti i vrlo korisni na strmim usponima gdje su gume bez lanaca za snijeg često nemoćne. 

Međutim, važno je napomenuti i da oni nisu uvijek prikladni ili praktični. Montiranje i demontiranje može biti vremenski zahtjevno, pa se to nekim vozačima neće svidjeti. Također, korištenje na suhim cestama može oštetiti gume i povećati potrošnju goriva. Ipak, kad se sagledaju sve prednosti i kada se zna da je riječ o dodacima koji drastično povećavaju sigurnost u zimskim uvjetima, onda su oni nešto što biste svakako trebali nabaviti. A za dodatnu zaštitu auta od snijega i leda kada je parkiran, svakako se preporučuje i kupnja cerade za auto.

Cerada za auto je vrlo koristan dodatak koji će zaštititi vaše vozilo ako je parkirano na otvorenom.

Zaštita parkiranog auta uz ceradu za auto

Cerada za auto je vrlo koristan dodatak koji će zaštititi vaše vozilo ako je parkirano na otvorenom. Takva automobilska zaštitna cerada se vrlo jednostavno postavlja na vozilo i u cijelosti ga prekriva. Dostupne su u više različitih veličina te se mora odabrati prikladna veličina prema dimenzijama vašeg vozila. U većini trgovina ćete pronaći i tablice u kojima su navedene dimenzije cerade za auto koje odgovaraju određenim modelima tako da ne biste trebali imati problema s pronalaskom one idealne. 

Glavni razlog kupnje takvog dodatka za auto je tuča. Naime, cerada protiv tuče za auto može ga učinkovito zaštititi od te vremenske nepogode. Tuča može značajno oštetiti automobil i njegov popravak nakon takvog oštećenja može biti vrlo skup. Zbog toga cerade protiv tuče posjeduju i dodatna pojačanja na dijelovima koja prekrivaju najizloženije dijelove auta kako bi osigurale dodatnu zaštitu. Zbog toga, investiranje u ceradu za auto zapravo predstavlja odličnu opciju budući da je njezina cijena puno manja nego što bi kasnije bio popravak auta nakon oštećenja od tuče pa svakako razmislite o tome ako se želite dodatno zaštititi.