Lakše do lijepog travnjaka uz rotirajuću kosilicu

Proljeće je stiglo, a s njime se probudila i živnula sva priroda oko nas. Kako se zazelenilo lišće na granama, tako su i travnjaci u dvorištima ponovno poprimili svoju svijetlozelenu, živu boju. Iako ste vjerojatno već obavili prvu košnju trave i dalje nije prekasno za nabavku nove kosilice, jer je sezona tek počela.

Stara i dotrajala kosilica samo vam može stvoriti dodatne probleme u održavanju travnjaka kasnije, stoga ne valja čekati. Rotirajuća kosilica najčešći je model uporabu u dvorištima danas, pa se na tržištu može naći zbilja širok izbor modela.

Nekoliko različitih modela kosilica

S obzirom da je najbolja za upotrebu u domaćinstvu jer ima relativno male dimenzije i težinu pa je s njome lako manevrirati tijekom košnje trave, rotirajuća kosilica može se pronaći u mnoštvu dimenzija i oblika. Prilikom kupnje, prije svega morate obratiti pozornost na njene dimenzije.

Imate li u vrtu ili dvorištu mnogo novih sadnica, drveća, voćki ili tegli s cvijećem bolje je odabrati onu  manjih dimenzija kako bi njome mogli lakše manevrirati i s manje muke doći i do najskrivenijih kutaka vašeg travnjaka, livade ili vrta. Uz to, važno je obratiti pozornost i na vrstu pokretanja kojom se kosilica služi, a najčešće možete odabrati tri vrste kosilice:

  • električna,
  • akumulatorska,
  • motorna kosilica.

Električna kosilica

Električne rotirajuće kosilice savršen su odabir želite li kositi bezbrižno. S obzirom da se napajaju putem kabela, mogu raditi neograničeno vrijeme, dok god su priključene u struju. Uz to, njima se lako može rukovati i nisu jako bučne, što je odlična vijest imate li susjede u blizini. Ipak, velik nedostatak koji mnogi spominju upravo je taj kabel – tijekom košnje trave, morate ga vući za sobom, paziti da ne pređete preko njega te da se ne zapletete.

Uz to, kabel znatno ograničava domet pa će vam za veće površine nedvojbeno trebati i produžni kabel. Iako električne kosilice imaju mnoge zaštitne mehanizme, još jedan problem koji se često spominje je i košnja trave prije kiše, pogotovo koristite li produžni kabel – ako vas tijekom košnje uhvati kakav pljusak, postoji određena opasnost od nesreće.

Akumulatorske kosilice

Akumulatorske rotirajuće kosilice savršen su odabir za sve koji žele izbjeći kabele, s obzirom da se pogone na akumulator koji se jednostavno može puniti kada se kosilica ne koristi. Ipak, zbog kapaciteta akumulatora, ovakvi modeli pogodni su za travnjake srednje ili male površine, nikako iznad 500 m2. Ova vrsta predstavlja spoj električne i motorne kosilice, te su savršene za gradske sredine.

Niska razina buke i jednostavno upravljanje osiguravaju brzu i tihu košnju trave, dok indukcijski elektromotor pogonjen na akumulator obećava uštede. Osim što je cijena struje niža od cijene goriva, kada se u obzir uzme i cijena ulja, ovi modeli jasan su pobjednik. Ipak, osim manjeg dometa, na umu treba imati kako akumulator vremenom gubi svoj kapacitet, pa će se godinama domet dodatno smanjiti.

Motorne kosilice

Motorne rotirajuće kosilice pogodne su za sve koji moraju kositi velike površine. Njihova potrošnja s obzirom na količinu goriva koju imaju sa sobom relativno je mala, a punjenje spremnika traje samo nekoliko minuta pa čak i da vam se kosilica isprazni, lako ju možete napuniti i nastaviti dalje.

Ovakvi modeli često su samohodni, što ih čini pogodnijima za košnju trave na uzbrdici jer traže manje napora za pogon. Ipak ovo je najbučnija vrsta, a uz to najčešće imaju i najveću masu pa je njima teško manevrirati. Savršene su za veće travnjake, na primjer u dvorištima, ili pak za planski posađene voćnjake i vinograde u kojima nema puno manevriranja.

Jednostavno do lijepog travnjaka

Bez obzira za koji od gore navedenih modela se odlučili, košnja trave bi vam mogla postati jednostavnije i ugodnije iskustvo. Prije nego se upustite u kupnju, razmislite o veličini travnjaka ili dvorišta koje namjeravate redovito uređivati te se prema tome odlučite za najpogodniji model. U trgovinama s alatima i opremom za uređivanje travnjaka možete pronaći sve detaljne informacije o svakom modelu pa prema tome možete odlučiti koji model bi vam bio najprikladniji.

Ako ipak niste sigurni u svoj odabir, uvijek se možete konzultirati s prodavačem. Naime, na takvim mjestima uglavnom radi ljude koji imaju nekog iskustva u tom području. Stoga, odaberite dobar model i neka košnja trave postane aktivnost koju ćete s veseljem obavljati.