Krovni nosači multifunkcionalan su dodatak za auto

Putovanje na odmor – bilo da se radi o moru ili skijanju, nešto je čemu se veselimo cijele godine. Ipak, prije no što se možete uputiti na zasluženo opuštanje, morate spakirati sve potrebne sitnice i stvarčice koje bi vam na odmoru mogle zatrebati.

Uz svu organizaciju i koncentraciju koju morate imati kako ne biste zaboravili nešto važno, zadnje što vam je potrebno je dodatna briga, na primjer, u obliku manjka mjesta u autu. Upravo radi toga, vrlo dobar dodatak za automobil su krovni nosačo, koji će stvoriti dodatan prostor za sve stvari koje vam mogu zatrebati na putu.

Krovni nosači

Odaberite prave krovne nosae

Iako svi krovni nosači na prvi pogled možda izgledaju isto, to ne znači da možete kupiti baš bilo koji model. Prije svega, veoma je važno da pronađete model koji odgovara vašem tipu krova, kako bi montiranje bilo lako, a sam krovni nosač siguran.

Nadalje, važno je također da razmislite i o tome jesu li vam potrebni dodatci, kao što su nosači za:

  • krovne kutije,
  • bicikle,
  • skije.

Ti dodatci nisu univerzalni i ovise o modelu nosača koji imate i njegovim dimenzijama, što morate imati na umu. Na kraju, kod samog prijevoza, morate paziti i o nosivosti krovnog nosača, kako biste stvari mogli prenositi sigurno i bezbrižno.

Novi ili rabljeni nosači

Cijene novih krovnih nosača mogu se popeti čak i do nekoliko tisuća kuna, što može biti veoma obeshrabrujuće ako ih planirate koristiti samo nekoliko puta godišnje. S druge strane, u raznim oglasnicima moguće je pronaći ih po mnogo manjim cijenama, što se može činiti kao dobra investicija.

Krovni nosači

Odlučite li se za kupnju rabljenih, svakako trebate obratiti pozornost na to da oni pristaju vašem tipu krova, što znatno smanjuje broj rabljenih krovnih nosača koji vam se nude. Nadalje, važno je da kupite cjelovie i ispravne rabljeni modele, kako biste stvari mogli prenositi sigurno. Ipak, planirate li krovne nosae koristiti jednom mjesečno ili češće, isplati se uložiti u potpuno novu varijantu.

Čitajte i sljedeći članak: Prtljažnik kao zapostavljeni dio automobila

U prtljažniju se vrlo često prevoze i druge stvari koje ga mogu zaprljati zbog čega je važno kupiti korito prtljažnika.

Sigurnost i potrošnja ovih dodataka za auto

Sigurnost je jedna od najvažnijih stvari na koju morate obratiti pozornost prilikom prenošenja stvari na krovnim nosačima. Prije svega, to znači da sve što prenosite mora biti sigurno pričvršćeno na njih, no također od vas traži dodatnu pažnju pri vožnji, bez naglog kočenja, skretanja i ubrzavanja.

Također, tijekom vožnje sa stvarima na krovu, za što vam može poslužiti krovna kutija, možete očekivati nešto veću buku kao i potrošnju goriva. Također, tijekom vožnje na umu morate imati kako je i sama visina automobila povećana, što je pogotovo važno ako ulazite u obične ili podzemne garaže ili pak tunele. Povišenje automobila najviše će ovisiti o tome što prevozite, no u svakom slučaju o tome morate voditi računa na vrijeme.

Prijevoz stvari na krovu za aktivan odmor

Krovni nosači savršen su dodatak za automobil za svakog ljubitelja aktivnog odmora, jer omogućuju da sa sobom na putovanje ponesete svoju najdražu sportsku opremu. Krovni nosači za bicikle mogu prenijeti samo jedan ili čak do četiri bicikla. Kod odabira modela za bicikle, možete birati nekoliko vrsta pričvršćivanja bicikla na krov, koje odabirete prema osobnim preferencama i težini puta.

Krovni nosači

S druge strane, posebni dodaci za kajak ili dasku omogućit će vam uživanje u ljetnim radostima. Na kraju, tu su i dodaci za svakog ljubitelja zimskih odmora, odnosno krovni nosači za skije, koji omogućuju da sa sobom na skijanje povezete skije za cijelu obitelj!

Krovna kutija za dodatni prostor

Uvjerljivo najpopularniji dodatak koji možete staviti na krov svakako je krovna kutija, koja je rješenje za sve automobile s malim prtljažnicima. Kod kupnje krovne kutije, veoma je važno obratiti pozornost na dizajn i materijal, koji mogu smanjiti utjecaj na potrošnju goriva, ali i dodatnu buku koja nastaje prilikom vožnje.

Na izbor se nudi nekoliko vrsta otvaranja poklopca, a nakon svakog otvaranja i prije vožnje važno je osigurati da je krovna kutija dobro zatvorena. Mnogi modeli također nude mogućnost zaključavanja same kutije, što je dodatna sigurnost za vaše stvari dok je auto parkiran. Kupujete li krovnu kutiju, obratite pozornost na njen volumen, te dobro razmislite koliko vam je prostora zapravo potrebno. Što je ona veća, to je i veći utjecaj na potrošnju, pa nema smisla da kupujete i prevozite onu koju nikako ne možete napuniti.