Hidroponika za urbani uzgoj biljaka

Bavite li se uzgojem poljoprivrednih kultura, vjerojatno vas zanima svaka novost vezana uz tu temu. Sigurniji uzgoj i kvalitetniji urod sigurno su cilj kojem težite, zbog čega je bitno da se upoznate s različitim metodama uzgoja, kako biste mogli pronaći najbolju metodu za svoje potrebe.

Hidroponika je jedna od takvih metoda uzgoja, u kojoj se u zaštićenom prostoru biljke uzgajaju bez uporabe tla, u vodi. Ona ima mnoge prednosti nad klasičnim uzgojem, kao na primjer bolji urod i primjenjivost i u predjelima gdje nema mnogo tla ili je ono veoma siromašno. Zanima li vas uzgoj korištenjem hidroponike, postoji nekoliko osnovnih informacija koje morate znati.

Povijest hidroponike

Razvoj uzgoja biljaka u uvjetima bez tla istražuje se još od početka 17. stoljeća kada je o tome u svojoj knjizi Povijest prirode pisao Francis Bacon, poznati engleski filozof i znanstvenik. Do 19. stoljeća, raznim eksperimentima sastavljena je lista glavnih sastojaka koji su bitni za rast biljke, bez obzira na medij u kojemu raste, što je uvelike utjecalo na poboljšanje rezultata uzgoja biljaka u vodi.

Ipak, hidroponika je popularnost postigla tek početkom 20. stoljeća, kada je William Frederic Gericke na sveučilištu Berkeley uzgojio biljku rajčice visoku preko 7 metara u otopini mineralnih nutrijenata, bez imalo zemlje. Hidroponika je nakon toga postala sve popularnija tema istraživanja, što joj je omogućilo da postane i jedna od popularnijih metoda uzgoja u industriji hrane.

Metode statične otopine za uzgoj biljaka

Postoji nekoliko metoda uzgoja pomoću hidroponike, a o tome za koji ćete se odlučiti uvelike ovisi radi li se o kućnoj radinosti ili velikom pogonu. Općenito, biljke se najčešće uzgajaju u otopinama nutrijenata potrebnih za rast, koja se nalazi u staklenkama, plastičnim posudama, kantama, spremnicima ili kadama. Otopina se većinom također i prozračuje (na primjer pumpom za akvarij), kako bi biljka imala dovoljan pristup kisiku, no ako ju ne želite prozračivati dovoljno je da zadržite nisku razinu otopine kako bi biljka imala pristup kisiku iz zraka.

Kako nema zemlje, biljka se mora učvrstiti tako da se u poklopcu posude izbuši rupa za svaku biljku pojedinačno, koja će joj davati stabilnost. Uz to, biljci se mora osigurati dovoljno svjetla, dok se sama posuda s otopinom mora držati u mraku kako bi se zaustavio razvoj algi. Prema rasporedu ili kada koncentracija opadne, otopina nutrijenata mora se mijenjati, kako bi biljka i dalje mogla rasti.

Metoda protočne otopine za uzgoj biljaka

Ova metoda zgodnija je za veće uzgajivače jer u njoj otopina nutrijenata stalno protječe uz korijen biljke. Korekcija i održavanje temperature i koncentracije nutrijenata mnogo je lakša jer u posudi za uzgoj već postoji tok koji omogućuje bolje miješanje koncentrata.

Uz to, metoda protočne otopine također je bolja za uzgoj velikog broja biljaka jer zbog konstantnog toka otopine ne postoji potreba za prozračivanjem, već je biljkama uvijek dostupna dovoljna količina zraka. Ipak, planirate li uzgoj samo nekoliko biljaka, metoda statične otopine bolji je odabir jer zahtijeva manje automatizacije.

Uspješan uzgoj biljaka

Iako se hidroponika najčešće koristi u povrtlarstvu i cvjećarstvu, u teoriji sve biljke mogu se uzgajati tako. Ipak, s obzirom na biljku, postoje neki ograničavajući elementi koji takav uzgoj čine nepraktičnim i preskupim. Kada su u pitanju sjemenke, najvažnije je ostvariti optimalnu temperaturu za klijanje, koja pak ovisi od vrste do vrste, a proklijaloj biljci omogućiti pristup kisiku.

Uz to, sjemenkama je bitno dati dovoljno hranjivih tvari za rast u otopini, kako bi što prije narasle u zdrave biljke. Odlučite li se za hidroponiku, na umu morate imati kako je izgradnja takvog sustava za više biljaka skup pothvat, jer je biljkama potrebno, uz dobru otopinu, također osigurati dovoljno svjetla te ugodnu temperaturu za rast, koji se najčešće odvija u zatvorenim prostorima.

Sve veća popularnost vrtlarstva

Ipak, uzgoj u uvjetima bez tla sve je popularniji, bez obzira na cijenu. Smanjen rizik od lošeg uroda i potpuna kontrola nad uvjetima u kojima sjemenke kliju i pretvaraju se u biljke omogućuje odlične rezultate. Uz to, ovakav uzgoj ekološki je prihvatljiviji, jer se troši manje vode s obzirom da se svi elementi dodaju po potrebi biljke, a i one su same zaštićenije jer nemaju kontakt s bolestima i štetnicima iz tla.

Ipak, važno je napomenuti kako je za ovaj uzgoj potrebno mnogo znanja, kako o potrebama sjemenki, tako i o doziranju nutrijenata. Još jedna pogodnost je što se biljke mogu uzgajati i na mjestima bez tla, na primjer na neboderima, što je veoma pogodno za povratak zelenila u današnje gradove.