Elegantne oxfordice za svakoga

Funkcionalnost i elegancija ženske obuće

Elegantne oxfordice su svoj put u svijet ženske obuće pronašle s polica muških ormara, i to još tijekom 19. stoljeća. Kako se tržište rada sve više otvaralo ženama, tako je za svakodnevne potrebe bilo važno pronaći udobne i lijepe cipele u kojima će biti lako kretati se i raditi za vrijeme dugih radnih sati. Funkcionalne oxfordice su tu ponudile savršenu alternativu klasičnim ženskim cipelama na potpeticu, koje su za dužeg nošenja bile neudobne. S druge strane, oxfordice su i dalje bile veoma elegantne i lijepe, pa su se mogle nositi i u javnosti te su lijepo pristajale i na klasične haljine tog doba.

Moderna obuća

Ipak, svoju današnju popularnost ova vrsta obuće stječe tek 50-ih godina prošlog stoljeća i to među mlađim generacijama. Umjesto “radničke cipele“, ova ženska obuća postaje modni dodatak za koji se odlučuju kako žene tako i muškarci. Klasični izgled, kojeg su oxfordice imale od svojih početaka u 17. Stoljeću, napokon dobiva razne varijacije.

Osim klasične crne i smeđe, mogu se pronaći i u drugim bojama,  a iako je materijal od kojega se proizvode i dalje koža, moguće ih je pronaći u raznim varijantama, kao što su: 

  • meka, brušena koža 
  • glatka i sjajna lakirana koža