Brzo prepoznajte sve kvarove uz dijagnostiku za auto

Problem s kojim se susreću mnogi vozači su kvarovi na njihovim limenim ljubimcima. Ponekad se neki kvarovi mogu odmah identificirati, a ponekad je kvar malo teže pronaći čak i automehaničaru. Ipak, napredak tehnologije omogućio im je pomoć u obliku raznih alata, uređaja i svega ostalog.

Dijagnostika za auto tako predstavlja postupak koji se koristi za pronalaženje kvara na vozilu i identificiranje problema u njegovom radu. Dostupna je u različitim oblicima, ali najčešće kao softver koji se nalazi na računalu ili tabletu koje se povezuje na računalo automobila i dektira moguće kvarove.

Što je dijagnostika za auto

Kao što je već navedeno, dijagnostika za auto predstavlja postupak pronalaženja kvara na vozilu korištenjem softvera na računalu/tabletu ili korištenjem posebnih namjenskih uređaja. Ovi programi ili zasebni uređaji koriste se kako bi se izvukli podaci i informacije koje su pohranjene u vozilu, kao što su informacije o raznim senzorima, radu motora i mnogim drugim važnim dijelovima. 

Dijagnostika za auto za pronalaženje kvara na vozilu
Uređaji za auto dijagnostiku se koriste za pronalaženje kvara na vozilu i identificiranje problema u njegovom radu.

Korištenjem ovih informacija moguće je puno lakše identificirati problem, a na kraju i otkloniti kvar. Primjerice, ako imate kvar lambda sonde, ovakvi uređaji će to vrlo brzo detektirati te ćete taj problem brzo i učinkovito riješiti.

Postupak dijagnosticiranja kvara na vozilu

Dijagnostika za auto se obavlja tako da se na nekom uređaju pokrene program za to ili da se pokrene zasebni uređaj za dijagnostiku te se poveže s vozilom. Iako danas postoje različiti uređaji za dijagnostiku, najčešće se koriste tzv. skeneri koji se priključuju na automobilski utor OBD (On-Board Diagnostics). 

Ti navedeni skeneri nakon povezivanja mogu pročitati sve potrebne informacije o autu i prenijeti ih na računalo ili neki drugi uređaj, gdje se nakon toga analiziraju kako bi se otkrio kvar. Također, ovi uređaji će vam ponuditi i ideje kako taj kvar riješiti što je u svakom slučaju vrlo korisno svakom automehaničaru, bez obzira na njegovu stručnost i znanje. Dakle, postupak rada je sljedeći:

  • Pokrenite program na nekom uređaju ili zasebni uređaj za dijagnostiku
  • Povežite uređaj s automobilom putem OBD utora
  • Pričekajte da program povuče podatke iz vozila
  • Pogledajte što je od kvarova ili problema pronađeno i što prije krenite s rješavanjem tih problema i kvarova

Brza identifikacija kvara auta

Automobilska dijagnostika je iznimno korina jer omogućuje vrlo brzu i preciznu identifikaciju kvara na autu. Kada se pravilno koristi, ona može uštedjeti i vrijeme i novac jer omogućuje da se problemi riješe prije nego što postanu ozbiljni i skupi za popravak. 

Dijagnostika za auto u različitim oblicima
Uređaj za dijagnostiku dostupan je u različitim oblicima, ali najčešće kao softver koji se nalazi na računalu ili tabletu koje se povezuje na računalo automobila i dektira moguće kvarove.

Uz sve to, iznimno je važna i za sigurnost vozača, jer će na vrijeme otkriti kvarove s kočnicama, i svim drugim važnim dijelovima auta koji bi zbog kvara mogli dovesti do nesreća.

Redovita provjera stanja automobila

Preporučuje se svakako redovito provjeravati stanje vozila koristeći automobilsku dijagnostiku kako biste bili sigurni da vozilo radi ispravno. Mnogi proizvođači automobila tako preporučuju da se ona radi svakih nekoliko tisuća kilometara, a sve kako biste na vrijeme otkrili kvarove. Također, ako primijetite bilo kakve probleme s vozilom, kao što su čudni zvukovi ili vibracije, ili sumnjate na kvar lambda sonde, važno je provjeriti vozilo pomoću ovog alata kako bi se utvrdio uzrok problema i spriječile daljnje štete. 

spriječite kvar lambda sonde
Koristite automobilsku dijagnostiku ako sumnjate na kvar lambda sonde. Provjerite vozilo pomoću ovog alata kako bi se utvrdio uzrok problema i spriječile daljnje štete. 

Naravno, uz to što biste trebali redovito koristiti dijagnostiku za auto, također je važno ići na redovite servise jer se i putem njih mogu otkriti razni mogući problemi i kvarovi.

Otkrijte kvar lambda sonde 

Gore navedeni uređaj lako će otkriti i kvar s raznim važnim dijelovima u autu, kao što je lambda sonda. Ona je važan dio sustava za ubrizgavanje goriva kod novijih modela vozila. Lambda sonda je zapravo senzor koji mjeri količinu kisika u ispušnim plinovima, a brine se za to da osigura optimalni omjer goriva i zraka za učinkovitije sagorijevanje u motoru. Lambda sonda se nalazi u ispušnom sustavu vozila, između motora i katalizatora. Ona je također i važan dio sustava za kontrolu emisije štetnih plinova.

Simptomi kvara lambda sonde – 8 znakova neispravne lambda sonde

Zbog svega toga, lambda sonda spada u iznimno važne autodijelove i treba paziti da radi ispravno kako bi se osiguralo ispravno funkcioniranje sustava za ubrizgavanje goriva i kontrola emisije štetnih plinova. Simptomi kvara lambda sonde su smanjena učinkovitost motora ili upaljena lampica za motor na kontrolnoj ploči. Ako to osjetite ili vidite, svakako se što prije zaputite automehaničaru da provjeri je li stvarno u tome problem te da ju po potrebi zamijeni, ako je to stvarno neophodno.