Bicikle je danas lako prevoziti automobilom

Danas na cestama možemo iz dana u dan vidjeti sve više automobila. Automobil je mnogima postao gotovo nezaobilazno prijevozno sredstvo koji koriste iz dana u dan. No, dolaskom nešto toplijeg vremena, na cestama je moguće primijetiti i sve više bicikala. Neki će tako automobil zamijeniti biciklom i koristiti ga svaki put kad moraju nešto obaviti i preveste se negdje, dok će ga drugi koristiti samo u svoje slobodno vrijeme.

Nekada je bicikl bio vezan uz mjesto i okolicu u kojoj živite. Ali danas to više nije tako. Bicikli se lako mogu prevoziti automobilom gdje god želite, a sve što vam je za to potrebno su nosači za bicikle.

Funkcija nosača za bicikle

Kao što im i sam naziv govori, nosači za bicikle služe za prijevoz bicikala automobilom. Ukoliko nemate jedan od onih bicikala koji se vrlo lako mogu sklopiti te ih možete prevoziti u prtljažniku, trebat će vam nosači za bicikle. A možete ih pronaći u tri oblika:

  • modeli koji se postavljaju na krov
  • modeli koji se postavljaju na stražnja vrata
  • modeli koji se postavljaju na kuku

Svaki od ovih modela ima svoje prednosti i mane, a i o vašem automobilu također ovisi koji su vam najprikladniji.

Krovni nosači za bicikle su najčešći

Iako mogu birati između tri modela, mnogima su najdraži oni nosači za bicikle koji se postavljaju na krov. A postoji nekoliko razloga za to. Prije svega, oni su odlični jer ne zaklanjaju pogled pri vožnji. Postavite bicikle na krov i možete zaboraviti da su tamo dok ne stignete do odredišta. Također, bicikli se postavljaju u smjer vožnje pa ne stvaraju dodatni otpor zraka. Proizvođači su testirali ponašanje automobila pri vožnji s biciklima na krovu i rezultati su bili takvi da je potpuno sigurno ih prevoziti i pri brzinama od oko 130 km/h, koliko je uglavnom ograničenje na autocestama.

Prilikom kupnje moći ćete kupiti i odgovarajuće module kako biste mogli prevoziti i više od jednog bicikla. Naravno, te module ćete po potrebi moći i kasnije kupovati.

Prevoženje bicikala na stražnjim vratima

Želite li pak prevoziti bicikle na stražnjim vratima, tada morate kupiti odgovarajuće nosače za bicikl. Imajte na umu da oni ipak nisu prilagođeni svim vrstama automobila pa svakako prije kupnje provjerite možete li ih postaviti na svoj automobil. Mnoge se odlučuju za njih jer je bicikle vrlo jednostavno postaviti, a omogućuju prijevoz do čak 6 bicikala.

Nedostatak ovakvog prijevoza bicikala je da vam smanjena vidljivost straga, odnosno bicikli vam mogu zaklanjati pogled. Isto tako, prilikom montiranja ovakvih nosača morate pripaziti da vam ne zaklanjaju svjetla i pokazivače smjera. A isto tako, registarska tablica mora biti jasno vidljiva nakon što ih postavite.

Iskoristiva kuka za prijevoz bicikala

Imate li kuku za vuču na svom automobillu, možete i nju iskoristiti za prijevoz bicikala. Naime, u trgovinama u kojima se prodaje auto oprema mogu se pronaći nosači za bicikl koji se postavljaju na kuku za vuču. Ovakav način prijevoza bicikla smatra se i najsigurnijim jer su takvi modeli odlično učvršćeni. Postoji varijanta kod koje se bicikli postavljaju na posebnu platformu, ali i ona kod koje se bicikli postavljaju na viseću konstrukciju. Prvotna rješenja ovakvih nosača bila su takva da je nakon njihovog postavljanja bilo teško prići prtljažniku ili ga uopće otvoriti. Danas je je to puno bolje riješeno pa ćete i nakon njihovog postavljanja moći vrlo jednostavno doći do prtljažnika i otvoriti ga.

Kada je riječ o nedostacima, ono što će neke odbiti od kupnje je nešto viša cijena. Osim toga, ovakvi nosači za bicikle nerijetko jednim dijelom zaklanjaju svjetla automobila. Isto tako, da biste uopće i razmišljali o kupnji ovakvih modela, mora biti zadovoljen glavni uvjet: morate imati kuku za vuču.

Kupnja u specijaliziranim trgovinama

Ako ste se odlučili da želite prevozite bicikle automobilom i da su vam potrebni nosači za bicikl, možete ih potražiti u raznim specijaliziranim trgovinama u kojima se prodaje auto oprema. Izbor je danas dosta velik pa ne biste trebali imati problema s pronalaskom onog idealnog modela.

Želite li neke posebne nosače za bicikl, ali niste sigurni jesu li kompatibilni s vašim automobilom, možete pitati prodavača, a možete taj podatak i potražiti na web stranicama proizvođača. Neki proizvođači, primjerice Thule, na svoj web stranicama nude detaljne podatke o modelima automobila koji su prikladni za određeni model nosača za bicikle.