Auto djelovi se mogu kupovati u lokalnim i web trgovinama

Jedno od tržišta koje je oduvijek vrlo aktivno i koje će tako i ostati u budućnosti je ono s auto djelovima. Danas je na cestama sve više automobila, pogotovo onih nešto starijih, a neminovno je da se oni kvare. To podrazumijeva da će biti potrebna i zamjena auto djelova ponekad u budućnosti. 

Dolaskom kod nekog automehaničara, on će vam ustanoviti kvar na automobilu te vam objasniti koji auto djelovi moraju biti zamijenjeni. A možete ih kupiti sami ili ostaviti njemu da ih kupi za vas te nakon toga napravi zamjenu na automobilu.

Originalni i zamjenski dijelovi za auto

U slučaju da ste se odlučili za samostalnu kupnju, dijelovi auta koji se mogu pronaći u trgovinama dostupni su u dvije varijante:

  • Originalni
  • Zamjenski

I jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane. Originalni auto djelovi su uvijek skuplji, no u slučaju da se odlučite za njih, možete biti sigurni da dobivate one koji su istovjetni onima koje morate zamijeniti. A to je tako iz razloga što njih na tržište stavlja sam proizvođač automobila te su oni potpuno isti kao i oni koje već imate ugrađene u svoj automobil. Također, za njih vam proizvođač većinom daje i određeno jamstvo te se obvezuje da će ih zamijeniti u slučaju bilo kakvih problema unutar nekog roka.

Auto djelovi
Auto djelovi: blatobran

Zamjenski auto djelovi su ipak danas sve češći odabir mnogih vozača, ponajviše zbog velike dostupnosti i pristupačnije cijene. Možete ih pronaći u većini trgovina s autoopremom, a njihova cijena je puno niža od originalnih. Znači li to da možete očekivati i puno lošiju kvalitetu? Nipošto. Pogotovo danas, kada je konkurencija među proizvođačima zamjenskih auto djelova sve veća, svi se trude na tržište izbaciti što je moguće kvalitetnije proizvode. 

Razne kategorije auto djelova

Bez obzira koju trgovinu posjetili, svima im je zajedničko da su im auto djelovi sortirani u više različitih kategorija kako biste se lakše snašli. Primjerice, neke glavne kategorije su:

  • Dijelovi karoserije
  • Rasvjeta
  • Motor i dijelovi za motor
  • Rashladni sustavi
  • Razni dodatni dijelovi
Auto djelovi
Auto djelovi: blok motora

Naravno, unutar svake od tih kategorija moguće je pronaći i još niz manjih kategorija i podkategorija, kako bi potraga za određenim auto djelovima bila još jednostavnija. Primjerice, unutar kategorije motora moguće je pronaći razne dijelove za auto koji su povezani s motorom, kao što su zupčasti remen, klipovi, svjećice, korita ulja, EGR ventili i razni drugi.

Prednosti kupnje auto djelova u web trgovinama

Mnogi vozači već su odavno otkrili prednosti kupnje auto djelova u web trgovinama. Sve ih je više danas i neke funkcioniraju samo kao pomoćni kanal prodaje fizičkoj trgovini, dok neke u potpunosti posluju putem interneta. Od glavnih prednosti mogu se istaknuti dvije:

Kupnja putem interneta je puno jednostavnija ako tražite neke specifične auto djelove. Možete ih tražiti putem kategorija i podkategorija, no mnoge web trgovine nude i puno bolju mogućnost. Naime, možete unijeti svoju marku i model automobila te njegovu godinju proizvodnje i sustav će vam u trenu prikazati sve dijelove za auto koji su potpuno kompatibilni s vašim modelom. Tako ćete puno brže doći do potrebnih informacija.

S druge strane, kupnja auto djelova u web trgovini je u većini slučajeva jeftinija od kupnje u fizičkoj trgovini zbog činjenice da njihovi vlasnici imaju puno manje troškove pa ujedno mogu ponuditi i niže cijene. Na taj način su svi na dobitku.

Zupčasti remen ćete svakako morati zamijeniti

Jedan od dijelova koji ćete prije ili kasnije morati zamijeniti je zupčasti remen automobila. Njegova primarna zadaća je pokretanje jedne ili više bregastih osovina koje su pokretane radilicom motora. Osim te funkcije, u nešto novijim automobilima se zupčasti remen koristi i za pokretanje pumpe vode.

Kada je vrijeme za zamjenu zupčastog remena?

Svaki proizvođač automobila će u knjižici o vozilu navesti preporučeno vrijeme kada je potrebno promijeniti automobilski zupčasti remen. A to vrijeme se može odnositi na prijeđenu kilometražu i određeni vremenski period. Primjerice, prosječni vijek u kojem se preporučuje izmjena zupčastog remena u automobilu je oko 60 000 do 100 000 kn ili otprilike svakih 5 godina, ovisno o  tome što će prvo nastupiti. Tako će oni koji se ne voze puno, morati zamijeniti zupčasti remen nakon otprilike 5 godina, neovisno o broju kilometara. S druge strane, oni koji su puno za volanom, možda će ga morati zamijeniti i još ranije, ovisno o broju prijeđenih kilometara.