Akumulator za auto osigurava rad elekronike

Automobili koje danas vozimo i vidimo na cesti opremljeni su brojnim sustavima, autodijelovima i vidljiv je sve veći napredak tehnologije. To se posebno može vidjeti kod novijih automobila u koje proizvođači ugrađuju sve naprednije sustave. No, i ti sustavi zahtijevaju električnu energiju za svoj rad, a to im omogućuje automobilski akumulator.

Riječ je o uređaju koji se nalazi ispod poklopca motora i koji se može nazvati i srcem automobila jer u slučaju njegovog kvara, nećete moći niti upaliti auto jer je pri paljenju potrebna struju koju on osigurava. U nastavku pročitajte više o ovom važnom dijelu auta.

Napredak u automobilskoj industriji

Automobilska industrija se tijekom posljednjih nekoliko godina itekako razvila. Brojne nove tehnologije koriste se u automobilima, a taj napredak nije zaobišao niti dio vezan uz elektroniku. Akumulator za auto je također doživio velike promjene. U počeku su se u automobile ugrađivali olovno-kiselinski modeli, a oni su se postupno razvijali u naprednije varijante. 

Akumulator
Promjena akumulatora u autu

Tako su vrlo popularni postali litij-ionski akumulatori za auto, posebno zbog svoje visoke gustoće energije i sposobnosti brzog punjenja. Takvi moderni automobilski akumulatori omogućuju vozačima dulje vožnje zbog dužeg vijeka trajanja i smanjenje emisija štetnih plinova.

Kapaciteti i veličine akumulatora za auto

Pri kupnji akumulatora za auto, morate pripaziti na njegov kapacitet i veličinu. Naime, oni dolaze u različitim kapacitetima i veličinama i nije moguće bilo koji model ugraditi u svako vozilo. Zbog toga je najbolje provjeriti s proizvođačem auta koji model preporučuje kako biste bili sigurni da ćete ispravno kupiti. Isto tako, uvijek se možete raspitati kod prodavača u trgovini s autodijelovima koji bi bio pogodan za vaš automobil.

Akumulator
Odabir pravog auto akumulatora prema kapacitetima i veličinama je vrlo važan

Veći i snažniji automobili zahtijevaju modele s većim kapacitetom jer im je potrebno više energije tijekom rada. Tako će oni modeli auta koji posjeduju Start-stop sustav trebati dosta jače akumulatore jer taj sustav troši dosta električne energije.

Jamstvo prilikom kupnje autodijelova

Kada kupujete određene autodijelove, u većini slučajeva dobit ćete i određeno jamstvo. To jamstvo je vezano za određeni period nakon kupnje koje osigurava da će sve ispravno raditi. Tako i kod kupnje auto akumulatora ćete dobiti određeno jamstvo. Tu se razlikuju modeli nekih poznatijih proizvođača i modeli onih manje poznatih.

Dok će vam oni poznatiji proizvođači dati jamstvo i od 5 i više godina, oni drugi će vam dati vrlo kratko jamstvo. Zbog toga se savjetuje da se ipak uvijek radije odlučite za automobilske akumulatore renomiranih proizvođača. Iako će biti skuplji na početku, dobit ćete dulje jamstvo, a i možete očekivati dulji životni vijek pa ih nećete morati često mijenjati.

Problem praznog akumulatora

Vozači s nešto više vozačkog iskustva možda su se susreli s problemom praznog akumulatora za auto. Naime, on se nakon nekog vremena može isprazniti i to za posljedicu ima da više ne može isporučivati električnu energiju dijelovima i sustavima u vozilu. Budući da se kod paljenja automobila također koristi električna energija, automobil neće moći upaliti.

Jesu li vam akumulator i alternator na “izdisaju”?

U većini automobila starije generacije nema nikakvog signala da je automobilski akumulator pri kraju svog radnog vijeka i da je gotovo prazan pa se takve situacije često dogode u nekom najnezgodnijem trenutku. Kada se to dogodi, imate dvije opcije:

  • Zamijeniti stari s novim akumulatorom
  • Pokušati taj ispražnjeni dopuniti

Prva opcija je svakako najbolje rješenje, ali ponekad nije moguće to odmah napraviti na licu mjesta. Zato se vozači koriste drugim rješenjem, a to je pokušaj punjenja putem drugog ispravnog akumulatora. Za to se koriste posebni kabeli (kleme) koji se moraju spojiti s praznim i punim akumulatorom iz drugog vozila. To ponekad pomogne, a ponekad niti to neće pomoći. Zanima li vas više o cijelom procesu, onda je auto elektrika nešto o čemu biste se trebali raspitati.

Auto elektrika priskače u pomoć

Auto elektrika je grana automobilske industrije koja se bavi svim elektroničkim komponentama u vozilu. Stoga, ako imate bilo kakvih problema s gore navedenim dijelom automobila ili bilo kojim drugim elektroničkim dijelom, potražite nekog autoelektričara koji će vam pomoći. Auto elektrika je danas iznimno cijenjena zbog toga što noviji automobili imaju sve više elektroničkih dijelova i bez obzira na napredak u tehnologiji, podložni su kvarovima.

Zato je auto elektrika i vrlo zanimljiva novim naraštajima koji se školuju za mehaničare i koji upravo tu granu odabiru za svoju specijalizaciju. A s dolaskom sve više novih i naprednijih vozila, sigurno je da će auto alektrika i autolelektričari imati puno posla u budućnosti.